eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

A kormány "megpróbál méltányos megoldást találni az idén nyugdíjba készülő pedagógusok béremelésére" - a nap hírei

Megegyezés született a 27 uniós tagállam között Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásáról. Nem lehet népszavazást tartani az eutanáziáról, a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a témában indított kezdeményezést. A Belügyminisztérium megpróbál méltányos megoldást találni az idén nyugdíjba készülő pedagógusok béremelésére. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Megegyezés született a 27 uniós tagállam között Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásáról. Charles Michel az Európai Tanács elnöke azt mondta: az egyezség hosszútávú és kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajnának. Úgy tudni, a támogatás alapfeltétele, hogy Kijev továbbra is fenntartsa és tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamenti rendszert és a jogállamiságot, valamint garantálja az emberi jogokat, köztük a kisebbségek jogait is. Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli tárgyalások után közzétett videóban hangsúlyozta: garanciát kapott arra, hogy a Magyarországnak járó uniós pénz nem kerülhet Ukrajnába.

Összehívta jövő hétfőre az Országgyűlés rendkívüli ülését az ellenzék kezdeményezésére a házelnök. A napirenden a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása, az életvégi döntések és akkugyárak ellenőrzése lesz. Az ugyanakkor kérdés, hogy a kormánypártok részt vesznek-e az ülésen, nélkülük ugyanis az Országgyűlés határozatképtelen lesz.

Újraindulhat az újszülöttek önkéntes SMA-szűrése, erre a kormány idén 450 millió forintot biztosít – jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta az is, hogy hogy az egységes ügyeleti rendszerhez a főváros legkorábban az év második felében vagy jövőre csatlakozhat.

Nem lehet népszavazást tartani az eutanáziáról, a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a témában indított kezdeményezést. . Arra hivatkoztak, hogy az igenek többségével végződő népszavazás olyan szabály meghozására kötelezné a jogalkotót, mi sértené az Alaptörvényt. A referendum tétje az lett volna, kaphassanak-e a jelenlegi szabályokkal szemben büntetlenséget bizonyos esetekben az aktív eutanáziát segítők A kezdeményező a halálos beteg alkotmányjogász, Karsai Dániel testvére volt.

Egyre több az influenzás, de a koronavírus koncentrációja stagnál a szennyvízben. Az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban ismét emelkedik a szennyvizekben, a koronavírus esetében emelkedést egyedül Salgótarjánban mértek.

A Belügyminisztérium megpróbál méltányos megoldást találni az idén nyugdíjba készülő pedagógusok béremelésére – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az érintetteket a munkáltatók nem tájékoztatták arról, hogy ha nem fogadják el a jogállásváltást, kimaradhatnak a béremelésből.

Ma indult és május 1-ig tart az az akciós időszak, amikor alatt a kereskedelmi bankok önkéntesen a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentik a kamatfelárat az új vállalati forint-hitelszerződéseknél. A kormány várakozása szerint ez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét.

Egy friss kormányrendelettel 2025 tavaszáig meghosszabbították a 2022 nyarán vásárolt földgázkészlet megtartását. A portfolio felhívja a figyelmet arra, hogy a 740 millió köbméter földgázt a jelenlegi árak csaknem tízszereséért vette a kormány. A portál úgy számol, hogy mintegy 735 milliárd forint pénzügyi veszteséget jelentene, ha a gázt most felhasználnák. Közben az Energiaügyi Minisztérium közölte: két téli hónap múltán is jóval az elvárt szint felett van a gáztárolók töltöttsége.

Kötelező lesz feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát a mézesüvegeken az unióban - közölte az agrárminiszter. Nagy István emlékeztetett arra, hogy Magyarország még 2019 novemberében tett javaslatot a méz irányelv módosítására. A magyar kezdeményezésről most a Tanács és az Európai Parlament között is megszületett a megállapodás.

Franciaországban a blokádok feloldására szólították fel a tüntető gazdákat a szakszervezetek, miután a miniszterelnök részletes intézkedéssorozatot jelentett be a termelők terheinek csökkentésére. A francia kormány felfüggeszti a növényvédőszer-használat csökkentését célzó terveit, és 150 millió euróval mérsékli a gazdák adó- és járulékterheit.

Több száz járatot töröltek Németország 11 repülőterén a biztonsági személyzet sztrájkja miatt. Németország legforgalmasabb légi csomópontján, a frankfurti repülőtéren a tervezett 1120 járatból 310-et töröltek, a biztonsági ellenőrzés szünetelt, így nem lehetett bejutni a tranzitváróba, és egyetlen utas sem szállhatott fel a repülőgépekre.

A Fidesz elnöksége még a héten határoz a párt EP-listájáról, és márciusig eldől, ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje – erősítette meg a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: EP-listát a választmánynak is jóvá kell hagynia, ezután hozzák azt nyilvánosságra még ebben a hónapban.

Tordai Bence váltja Szabó Tímeát a Párbeszéd parlamenti képviselőcsoportjának élén. Az eddigi frakcióvezető ügyvezető társelnökként dolgozik tovább. Tordai Bence leköszön társelnöki posztjáról, helyére a párt elnöksége Barabás Richárd szóvivőt, újbudai alpolgármestert ajánlja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×