eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Mérleg: rengeteg gyerekkel babrált ki az alkohol szilveszterkor - a nap hírei

Újabb 170 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra – közölte a pénzügyminiszter. Hétfőtől lesz elérhető az új Bónusz Magyar Állampapír, hosszabb futamidővel és megemelt prémiummal. A NATO-főtitkár biztos benne, hogy Svédország legkésőbb júliusig csatlakozik az észak-atlanti katonai szövetséghez. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Újabb 170 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra – közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály Facebook-posztjában azt írta, hogy ezzel az elmúlt öt napban összesen 470 milliárd forint uniós forrást kapott meg az ország. Ebből 240 millió euró az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz, 205 millió euró a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz fejlesztéseit segíti. A miniszter a tavalyi év költségvetési adatairól kiemelte: az államháztartás pénzforgalmi hiánya kisebb lett, mint 2022-ben. Ugyancsak kedvező jelnek nevezte a tervezetthez képest is több, 1013 milliárd forint társasági adóbevétel befizetését.

Tovább csökkennek a hitelkamatok a kamatplafon miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3, az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9 százalék lesz az önkéntes kamatplafon mértéke az újonnan megkötött szerződések esetében. Ugyanakkor a bankok ez alatt a szint alatt kínálját a kölcsönöket. A tárca kalkulációja szerint mindezzel az önkéntes kamatplafon egy átlagbérrel rendelkező ügyfél számára – 20 millió forintos és 20 évre felvett hitel esetében – akár havi 12 százalékos törlesztőrészlet megtakarítást jelenthet.

Hétfőtől lesz elérhető az új Bónusz Magyar Állampapír, hosszabb futamidővel és megemelt prémiummal – írja a Portfolio. Az ajánlattételi dokumentáció szerint az új papír lejárata 2029-ben lesz, és az utolsó két évben 2,5 százalékpontos prémiumot fizet.

Az üzemanyagok megemelt jövedékiadó-szintje nem az unió költségvetését gyarapítja, hanem a magyar államét – fogalmazott a MOL elnök-vezérigazgatója az Indexnek adott interjúban. Hernádi Zsolt felidézte: az Európai Unió korábban bevezetett egy minimum jövedékiadó-szintet, amelyet Magyarország hosszú ideig nem érvényesített, azonban már nem lehetett halogatni. A MOL a 41 forintos emelést két lépésben érvényesíti. A társaság vezetője szerint jelentős csökkenés nem várható idén az üzemanyagárakban.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke a szervezet fő feladatának nevezte, hogy a nyári választások előtt megfogják a külföldi befolyásolási kísérleteket. Lánczi Tamás az M1-nek adott interjújában elismerte, hogy Szuverenitásvédelmi Hivatal nem hatóság, nem fognak nyomozásokat végezni, szankciókat pedig nem alkalmazhatnak. Azt mondta, feladatuk alapvetően az elemzés és a feltárás lesz, a legfontosabb eszköznek pedig a nyilvánosságot tartja. A Szuverenitásvédelmi Hivatal február elején kezdi meg működését.

A szilveszterkor alkoholfogyasztás miatt kórházba került emberek közül minden tizedik kiskorú volt. Az Országos Mentőszolgálat Facebookoldalán közölte azt is, hogy 21 tűzijáték-balesethez kellett kivonulniuk. Emellett közlekedési balesetekhez, verekedésekhez és belgyógyászati rosszullétekhez is riasztották a mentőket az év utolsó napján, összesen 3.103 esetet láttak el országosan.

Új távlatokat nyit a 2024-es költségvetés a Magyar Honvédség számára, így folytatódhat a haderőreform és több forrás jut a katonák megbecsülésére is – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: jelentősen emelkedik a védelmi iparhoz kapcsolódó feladatokra szánt költségvetés is, hogy a védelmi ipar szereplői önállóan is ki tudják szolgálni a haderő igényeit.

A NATO-főtitkár biztos benne, hogy Svédország legkésőbb júliusig csatlakozik az észak-atlanti katonai szövetséghez. Jens Stoltenberg a német DPA hírügynökségnek azt nyilatkozta: a következő NATO-csúcstalálkozót július 9-11. között tartják Washingtonban, és a skandináv ország addigra teljes jogú taggá válik. Hozzátette: Stockholm tiszteletben tartotta az Ankarának tett vállalásait és engedményeket is tett.

Intenzív rakétatámadás érte reggel Kijevet, a csapásokat orosz katonai repülőgépek hajtották végre - közölte az ukrán hadsereg. A polgármester szerint több mint 10 erős robbanás rázta meg az épületeket. A főváros katonai vezetése szerint a rakéták a legkülönbözőbb kerületekben csapódtak be, köztük lakónegyedekben is, 10 ember megsebesült. A város több részében megszűnt az áramszolgáltatás. Rakétacsapások érték az északkelet-ukrajnai Harkiv városát is. Az egész országban légiriadót rendeltek el.

Japánban már 55 halálos áldozata és 17 súlyos sérültje van az újévi földrengésnek. A Richter-skálán 7,6-es erősségű földmozgás középpontja Isikava prefektúrában 16 kilométer mélységben volt. Az epicentrumhoz legközelebb fekvő Suzu városban házak 90 százaléka megsemmisült. A hatóságok 4 prefektúrában több 10 ezer ember evakuálását rendelték el. Több ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Olaszország már felajánlotta a segítségét.

A japán parti őrség kisgépével ütközött össze Tokióban az az utasszállító, amely ezután kigyulladt és teljesen kiégett. A 379 utas és a személyzet még el tudta hagyni a Japan Airlines gépést, a kisgép utasai azonban meghaltak, csak a pilóta menekült meg. A parti őrség repülője a földrengés sújtotta térségbe indult volna. Azt egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet a tokiói Haneda repülőtéren. A japán közlekedési miniszter azt mondta, hogy igyekeznek még ma újranyitni a repülőtér egy részét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×