eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Feloldották Oroszország letiltását - a nap hírei

Csaknem egymillió diák számára kezdődött meg ma a tanítás. A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 2,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ismét meghívták a Nobel-díjak átadására Oroszország, Fehéroroszország és Irán képviselőit. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Csaknem egymillió diák számára kezdődött meg ma a tanítás. A közoktatásban a tanév június 21-ig tart. Az általános iskolákban 720 ezren, míg a középfokú oktatási intézményekben 240 ezren kezdték meg az új tanévet. A Pedagógusok Szakszervezete arra figyelmeztetett, hogy már 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból. A Belügyminisztérium államtitkára korábban Győrben, a nemzeti tanévnyitón azt hangoztatta, hogy az új pedagógus életpályatörvény bevezeti a teljesítménybért és megteremti a 75 százalékos béremelés alapjait.

A tiltakozó diákok és tanárok a Kossuth téren, a parlament előtt tüntetéssel nyitották meg az iskolai évet. Ez az első rendezvénye az Országos Közös Akarat nevű együttműködési platformnak, amely az oktatással foglalkozó civil szervezetek tevékenységét fogja össze. A Megoldás Mozgalom a tanárokkal szolidarító autósfelvonulást tartott Budapest több forgalmas csomópontján.

A tanulás felkészülés az élethivatásra, de maga az élet, sőt az egész emberiség története is várakozás, felkészülés. Ezt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mondta Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren, ahol több ezer, katolikus iskolában tanuló diák vett részt a tanév első napjának megnyitásán.

A magyar egyetemek növekvő versenyképességéről beszélt a felsőoktatásért felelős államtitkár a Pécsi Tudományegyetemen. Hankó Balázs a Magyar felsőoktatás napján úgy fogalmazott: míg 2 éve 9, ma már 11 magyar intézmény van a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékában.

A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 2,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A GDP reálértéken a 4. egymást követő negyedévben zsugorodik, vagyis egy éve van recesszióban a gazdaság. Az MNB a magas infláció miatt csökkenő belső kereslettel és az állami beruházások visszaesésével magyarázza az egy éve tartó recessziót.

Több mint harmadával emelkedhetne jövőre a minimálbér összege, ha megvalósul a magyar minimálbérrendszer reformja – írja a napi.hu A portál úgy tudja: az őszi bértárgyalásokon napirendre kerülhet a jelenlegi minimálbér és a garantált bérminimum összevonása. A napi.hu szerint a minimálbér reformjától nem zárkóztak el sem az érdekképviseletek, sem a kormány, ugyanakkor érdemi egyeztetések még nem voltak erről.

Újabb 3 megyében lépett életbe mától az új alapellátási ügyeleti rendszer. Már Baranya, Veszprém- és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is a 1830-as számot kell hívniuk annak, akinek ügyeleti időben van szüksége tanácsra, segítségre. A mostani változással már az ország 9 megyéjében működik az új ügyeleti rendszer.

Próba-lítiumkitermelést indít Pusztaföldváron jövőre a Mol. Bacsa György, a társaság ügyvezető igazgatója Kardoskúton a bányásznap központi ünnepségén elmondta: vannak olyan hazai kutak, amelyekben olyan a lítium-koncentráció, hogy érdemes lehet megpróbálni a mély vízből történő leválasztásos technológia alkalmazását.

Az orosz energiahordozókról leválást segítő beruházásokat törölt a kormány a helyreállítási hitelkérelemből – számol be a Portfolio. Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészére. A hitelt az energetikai infrastruktúra, az energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld átállás projektjeinek finanszírozására kérik.

Megvalósíthatónak tartja 2030-ig az Európai Unó bővítését az illetékes uniós biztos. Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos az Euractiv brüsszeli hírportálnak kijelentette: az Európai Uniónak, a nyugat-balkáni partnerországoknak vagy a másik 3 tagjelölt országnak, Ukrajnának, Moldovának és Grúziának is eredményeket kell felmutatnia.

Magyarország és Románia megállapodást írt alá két új határátkelő létrehozásáról Kübekháza és Óbéba, illetve Magyarcsanád és Csanád között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Temesváron. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel 12-ről 14-re nő az átkelőhelyek száma a két ország határán.

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Fehéroroszországban. A szovjet utódállamok egy részét magában foglaló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez tartozó országok műveletei szeptember 6-ig tartanak.

Ulánbátorba érkezett Ferenc pápa. Ő az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Mongóliában, amelynek hárommilliós lakosságából 1500-an tartoznak a katolikus egyházhoz. Az ország lakóinak túlnyomó többsége a buddhizmust és sámánizmust követi.

Ismét meghívta a Nobel-díjak átadására Oroszország, Fehéroroszország és Irán diplomáciai képviselőit a Nobel-díjakat átadó Nobel Alapítvány. Az alapítvány igazgatója közölte: szembe mennek azzal a globális trenddel, hogy a különböző nézeteket vallók közötti párbeszéd visszaszorult. A svéd parlamenti pártok többsége elégedetlen a döntéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×