eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mintegy 400, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021.augusztus 28-án. A migránsokat később az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

"Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra" - a nap hírei

A kormány nem hagyja, hogy az Európai Unió erővel telepítse a migránsokat Magyarországra. Az utolsó reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben. Magyarországon a munkahely választásánál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra, de Magyarország a magyaroké - hangsúlyozta Nacsa Lőrinc, a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese videónyilatkozatában, miután a héten kiderült: brüsszeli tervek szerint bevezetik a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a kormány nem hagyja, hogy az európai és a magyar dollárbaloldal migránsokkal árassza el Magyarországot.

Hamarosan egy újabb kínai akkumulátorgyár Magyarországra érkezését is bejelentik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookra feltöltött videójában. Szijjártó Péter közölte: 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.

Az utolsó reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben - közölte az ukrán atomerőműveket üzemeltető vállalat. A kahovkai gát felrobbantása utáni áradások és a közeli tüzérségi ütközetek miatt, biztonsági óvintézkedésként állították le a reaktort.

Többen meghaltak és megsérültek az ukrajnai Odesszában az éjszaka végrehajtott orosz dróntámadásokban - közölte az ukrán hadsereg. Egy légi csata következtében dróntörmelék zuhant egy emeletes házra, és tüzet okozott. 3 civil életét vesztette a lángokban, további 26 ember, köztük gyereke is megsérültek.

Újabb, összesen 2,1 milliárd dollárnyi katonai támogatást jelentett be az Egyesült Államok Ukrajna számára. A védelmi minisztérium szerint az újabb segítségnyújtás az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezés keretében jut majd el Ukrajnába.

Váratlanul Kijevbe látogatott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, kormánya támogatása jeleként. Trudeau egyebek között egy, a város központjában lévő emlékhelyen rótta le kegyeletét az orosz erők ellen 2014 óta harcoló ukrán katonák előtt.

Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával – közölte az orosz külügyminisztérium. Izland pénteken közölte, hogy augusztus 1-jétől felfüggeszti moszkvai nagykövetsége működését, mivel a valaha volt legalacsonyabb szintre süllyedtek a kereskedelmi, kulturális és politikai kapcsolatok a két ország között.

Boris Johnson volt brit kormányfő után 2 brit konzervatív parlamenti képviselő is lemondott – írja a Guardian. Nadine Dorries egykori kulturális miniszter, majd Nigel Adams is bejelentette, hogy megválik képviselői helyétől. Mindketten Johnson szoros szövetségesei voltak. A volt brit kormányfő pénteken azután mondott le parlamenti mandátumáról, hogy megkapta az őt elmarasztaló úgynevezett partygate-jelentést. Az ellenzéki pártok előrehozott választások kiírását kérték.

Rasszista megjegyzése miatt Románia visszahívta nairobi nagykövetét - közölte a román külügyminisztérium. Az AFP tudósítáa szerint egy 2023. április 26-án, Nairobiban megtartott ENSZ-konferencián egy majom jelent meg az épület ablakában. Ekkor Dragos Viorel Tigau román nagykövet, nagy felháborodást kiváltva azt mondta: az afrikai küldöttség is csatlakozott hozzánk.

Háborús időkben mindent megelőz az ország és a magyar emberek biztonsága, ezt figyelembe véve készül a jövő évi költségvetés – mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról: a haderőfejlesztés érdekében megerősítik a Honvédelmi Alapot, idén 842 milliárd, jövőre 1310 milliárd kerül bele.

Az idén május végéig több mint 840 megawattal bővült a magyarországi naperőművi kapacitás; a nyár kezdetére az 50 kilowatt feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A lendületes növekedés másik jele, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavasszal felülmúlta a 200 ezret.

Magyarországon a munkahely választásánál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára - derül ki a Zyntern.com állásportál idei felméréséből. A pályakezdők nettó bérigénye átlagosan 379 ezer forint, ami 17 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Ferenc pápa orvosa szerint a jövő héten még a kórházban marad. A katolikus egyházfőt szerdán műtötték sérvvel, orvosa közölte: elővigyázatosságból kérték arra a pápát, hogy lábadozásának első részét töltse a kórházban, ő pedig beleegyezett.

Legalább 5 munkás meghalt, amikor detonáció történt, majd tűz ütött ki egy állami tulajdonú robbanóanyaggyárban Ankara külvárosában - közölte a török védelmi minisztérium. Az üzemből mindenkit kimenekítettek. A robbanás okát egyelőre nem tudják.

Összeütközött egy thai és egy tajvani utasszállító a tokiói Haneda repülőtéren. A baleset miatt ideiglenesen lezárták a 4 futópálya egyikét. A gurulóúton történt incidensben senki sem sérült meg. A baleset pontos okát egyelőre nem tudják.

Életben találták azt a 4 gyereket, akik 40 nappal ez előtt, egy kisrepülőgép-szerencsétlenséget követően tűntek el a kolumbiai dzsungelben - jelentette be a kolumbiai elnök a Twitteren. A legyengült állapotú gyerekekre a baleset helyszínétől mintegy 5 kilométerre egy mentőkutya talált rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×