eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Mintegy 400, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021.augusztus 28-án. A migránsokat később az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

"Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra" - a nap hírei

A kormány nem hagyja, hogy az Európai Unió erővel telepítse a migránsokat Magyarországra. Az utolsó reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben. Magyarországon a munkahely választásánál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra, de Magyarország a magyaroké - hangsúlyozta Nacsa Lőrinc, a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese videónyilatkozatában, miután a héten kiderült: brüsszeli tervek szerint bevezetik a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a kormány nem hagyja, hogy az európai és a magyar dollárbaloldal migránsokkal árassza el Magyarországot.

Hamarosan egy újabb kínai akkumulátorgyár Magyarországra érkezését is bejelentik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookra feltöltött videójában. Szijjártó Péter közölte: 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.

Az utolsó reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben - közölte az ukrán atomerőműveket üzemeltető vállalat. A kahovkai gát felrobbantása utáni áradások és a közeli tüzérségi ütközetek miatt, biztonsági óvintézkedésként állították le a reaktort.

Többen meghaltak és megsérültek az ukrajnai Odesszában az éjszaka végrehajtott orosz dróntámadásokban - közölte az ukrán hadsereg. Egy légi csata következtében dróntörmelék zuhant egy emeletes házra, és tüzet okozott. 3 civil életét vesztette a lángokban, további 26 ember, köztük gyereke is megsérültek.

Újabb, összesen 2,1 milliárd dollárnyi katonai támogatást jelentett be az Egyesült Államok Ukrajna számára. A védelmi minisztérium szerint az újabb segítségnyújtás az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezés keretében jut majd el Ukrajnába.

Váratlanul Kijevbe látogatott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, kormánya támogatása jeleként. Trudeau egyebek között egy, a város központjában lévő emlékhelyen rótta le kegyeletét az orosz erők ellen 2014 óta harcoló ukrán katonák előtt.

Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával – közölte az orosz külügyminisztérium. Izland pénteken közölte, hogy augusztus 1-jétől felfüggeszti moszkvai nagykövetsége működését, mivel a valaha volt legalacsonyabb szintre süllyedtek a kereskedelmi, kulturális és politikai kapcsolatok a két ország között.

Boris Johnson volt brit kormányfő után 2 brit konzervatív parlamenti képviselő is lemondott – írja a Guardian. Nadine Dorries egykori kulturális miniszter, majd Nigel Adams is bejelentette, hogy megválik képviselői helyétől. Mindketten Johnson szoros szövetségesei voltak. A volt brit kormányfő pénteken azután mondott le parlamenti mandátumáról, hogy megkapta az őt elmarasztaló úgynevezett partygate-jelentést. Az ellenzéki pártok előrehozott választások kiírását kérték.

Rasszista megjegyzése miatt Románia visszahívta nairobi nagykövetét - közölte a román külügyminisztérium. Az AFP tudósítáa szerint egy 2023. április 26-án, Nairobiban megtartott ENSZ-konferencián egy majom jelent meg az épület ablakában. Ekkor Dragos Viorel Tigau román nagykövet, nagy felháborodást kiváltva azt mondta: az afrikai küldöttség is csatlakozott hozzánk.

Háborús időkben mindent megelőz az ország és a magyar emberek biztonsága, ezt figyelembe véve készül a jövő évi költségvetés – mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról: a haderőfejlesztés érdekében megerősítik a Honvédelmi Alapot, idén 842 milliárd, jövőre 1310 milliárd kerül bele.

Az idén május végéig több mint 840 megawattal bővült a magyarországi naperőművi kapacitás; a nyár kezdetére az 50 kilowatt feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A lendületes növekedés másik jele, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavasszal felülmúlta a 200 ezret.

Magyarországon a munkahely választásánál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára - derül ki a Zyntern.com állásportál idei felméréséből. A pályakezdők nettó bérigénye átlagosan 379 ezer forint, ami 17 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Ferenc pápa orvosa szerint a jövő héten még a kórházban marad. A katolikus egyházfőt szerdán műtötték sérvvel, orvosa közölte: elővigyázatosságból kérték arra a pápát, hogy lábadozásának első részét töltse a kórházban, ő pedig beleegyezett.

Legalább 5 munkás meghalt, amikor detonáció történt, majd tűz ütött ki egy állami tulajdonú robbanóanyaggyárban Ankara külvárosában - közölte a török védelmi minisztérium. Az üzemből mindenkit kimenekítettek. A robbanás okát egyelőre nem tudják.

Összeütközött egy thai és egy tajvani utasszállító a tokiói Haneda repülőtéren. A baleset miatt ideiglenesen lezárták a 4 futópálya egyikét. A gurulóúton történt incidensben senki sem sérült meg. A baleset pontos okát egyelőre nem tudják.

Életben találták azt a 4 gyereket, akik 40 nappal ez előtt, egy kisrepülőgép-szerencsétlenséget követően tűntek el a kolumbiai dzsungelben - jelentette be a kolumbiai elnök a Twitteren. A legyengült állapotú gyerekekre a baleset helyszínétől mintegy 5 kilométerre egy mentőkutya talált rá.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×