INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

napinfo

eu-csúcs

ursula von der leyen

Átveszi a biodómot a kormány Budapesttől – a nap hírei

Infostart

Megkezdődött az EU-csúcs, durvul a járványhelyzet a régiónkban, ellentétesen ítélik meg a felek a költségvetési tanács mai ülését. Az Infórádió legfontosabb hírei október 15-én.

Újabb rekordot döntött a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 29 idős krónikus beteg halt meg a betegség szövődményei miatt. 950 embernél azonosították a koronavírus fertőzést, már 1.555 beteget ápolnak kórházban. Az elhunytak száma 1.052-re emelkedett. Müller Cecília országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet: a pozitív PCR-teszttel rendelkezők nem jelentenek automatikus fertőzési kockázatot.

A kormányoldal eredményesnek tartja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülését, a főpolgármester-helyettes szerint ugyanakkor a fővárost érintő nagy ügyekben nincs előrehaladás. A szolidaritási adón nem módosít a kormány, az iparűzési adó emeléséhez sem járul hozzá, és azt sem engedi, hogy a főváros felvegyen 70 milliárd forintos hitelt. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes értékelése szerint 2021-ben és 2022-ben 150 milliárdos lyuk keletkezik a főváros működésében. Fürjes Balázs Budapest-fejlesztési államtitkár elmondta: a kormány odaadja a Lánchíd fejlesztésére szánt 6 milliárd forintnyi kormányzati támogatást, de az csak a beruházásra használható, 18 hónapnál pedig nem lehet hosszabb ideig zárva a híd.

Minden tagország egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz – erősítette meg az Európai Bizottság. A testület közleménye szerint amíg azonban nem állnak rendelkezésre a jóváhagyott vakcinák, az alapvető egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások és programok fenntartása melletttovábbra is gondoskodni kell a vírus terjedésének enyhítéséről. Orbán Viktor kormányfő a koronavírus-járvány elleni védekezést nevezte az uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának.

Együttműködést sürget a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében a tagállamok között az Európai Tanács elnöke. Charles Michel az uniós állam- és kormányfők brüsszeli tanácskozása előtt fontosnak nevezte a közösségi szintű koordinációt a járványügyi intézkedések meghozatalakor. Az Európai Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a mostani csúcstalálkozó előmozdítja a megállapodás decemberi elfogadását.

Elhagyta az uniós csúcstalálkozót és önkéntes karanténba vonult az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen egyik munkatársa koronavírus-tesztje pozitív eredménye miatt döntött így. Múlt hónapban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is karanténba kényszerült a környezetében észlelt fertőzés miatt.

A legkorszerűbb technológia alkalmazásával bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Szolnokon. A több mint 6 milliárd forintos beruházás 3 milliárdos, vissza nem térítendő állami támogatást nyert, és 69 munkahelyet teremt - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: a kormány eddig több mint 500 milliárd forinttal támogatta a hazai vállalkozásokat a Nagyvállalati programban. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke elmondta: a beruházást a termékeik iránti növekvő piaci kereslet tette szükségessé.

A városok részére nyújtott közvetlen járványügyi helyreállítási alapok biztosítására kéri az uniót 50 európai polgármester. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a tagállami településvezetők a klímavédelmi célok teljesítéséhez szükségesnek tartják, hogy a forrásokat azok az európai városok kapják, amelyek a legtöbbet vállalják a 65 százalékos kibocsátás-csökkentés elérésében.

Nem lehet népszavazást tartani a koronavírus-teszt ingyenességéről, a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette a kezdeményezést. A DK-s Sebián-Petrovszki László azt akarta elérni, hogy az állam biztosítson térítésmentes PCR-tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgárnak. Az NVB azért utasította el a kezdeményezést, mert országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani.

Szankciókat vezetett be az Alekszej Navalnij elleni merényletkísérlet ügyében az Európai Unió. Emellett tiltott vegyifegyver-használat miatt korlátozóintézkedéseket vezetett be hat ember és egy szervezet ellen. Az elfogadott korlátozóintézkedések a vagyoni eszközök befagyasztása mellett tiltják a beutazást az Európai Unió területére. Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. Moszkva tagadja az állítást.

Lakhelyelhagyási tilalmat rendelnek el Szlovénia több régiójában péntektől és egyéb korlátozó intézkedést is bevezetnek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére. Hét régióról van szó a 12-ből. Az erősen fertőzött térségekből nem lehet a kevésbé fertőzött területekre utazni. Az érintett régiókban tíz főre csökkentik az összejöveteleken részt vevők maximális számát, korlátozzák a vendéglátóhelyek működését.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018