eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin
Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Átveszi a Biodómot a kormány a fővárostól

Megállapodott a kormány és a főváros vezetése a Lánchíd felújítása anyagi megosztásának részleteiről, illetve számos fővárosi beruházás kormányzati kézbe vételéről - derült ki Fürjes Balázs Budapest-fejlesztési államtitkár és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki közös sajtótájékoztatóján.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtöki ülése után sajtótájékoztatót tartott a Városháza Dísztermében.

Előzőleg a főváros területén zajló vagy tervezett beruházás és a közlekedés fejlesztésének ügyében körvonalazódott tárgyalási hajlandóság a főváros vezetése és a kormány között, de akár az "újraindulási adóval" kapcsolatban is várható volt, hogy világossá válnak az álláspontok, netán közelednek is.

Fürjes Balázs a budapestiek szempontjából sikeres egyeztetésről beszélt.

"A vitáktól nem kell félni, hanem le kell folytatni őket. Ha száz kérdésből egyben egyetértünk, már megérte leülni, de ennél több közös döntés is született" - fejtegette.

Ezután rátért arra, hogy megállapodtak a felek, miként adja oda a kormány a Lánchíd fejlesztésére szánt 6 milliárd forintnyi kormányzati támogatást.

"Ez a támogatás csak a Láchídra fordítható, 18 hónapnál pedig nem lehet hosszabb ideig zárva a híd. A pénzt akkor utalja át a kormány, amikor a pénz utolsó 6 milliárd forintját kell felhasználni"

- jelentette be Fürjes Balázs.

Elmondta még, a pesti alsó rakpart felújítása során a 2-szer 1 sáv mellett gyalogos és kerékpáros zóna is létesül.

Fürjes Balázs bejelentette, elkezdődött a gödöllői HÉV felújításával kapcsolatos közös gondolkodás is, távlatilag pedig célul tűzték ki, hogy a 2-es metró és a HÉV "egy üzem lesz", ennek gazdája pedig a kormány lesz a jövőben.

Továbbá

megépül kormányzati finanszírozásban a fonódó villamoshálózat Műegyetem rakparti vonala.

Létesül egy új Közlekedési Múzeum is egy rozsdaövezeti telken, szintén kormányzati beruházásban.

Két kérdésben nem jutottak egyetértésre, de ezekben fővárosi kompetencia van:

  1. a Nagykörút forgalmi rendje (a kormány azt kérte, hogy télidőben álljon vissza a két forgalmi sávos rend, és ne legyen a járdán kerékpárút)
  2. a Városliget fejlesztése (áttörés itt is történt, Baán László elmondhatta szakmai és zöld megfontolásait)

A Városligettel kapcsolatban Fürjes Balázs hozzátette, javasoltak egy munkacsoportot, amelyben a kompromisszumon dolgozott volna a főváros és a kormány szakembergárdája.

A kormány - mint Fürjes Balázs elmondta még - nem enged a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos budapesti kérésnek, a főváros továbbra is "a képlet" szerint fog befizetni az államkasszába. Nem engedi továbbá, hogy a főváros felvegyen egy 70 milliárd forintos hitelt.

A Biodómot a kormány pedig átvállalja

Budapest vezetésétől, de nem zárta ki azt, hogy további beruházásokat vállal át a kormány úgy, hogy a tervezésbe bevonják a fővárost. E javaslat azokra a fejlesztésekre - a Biodóm mellett a Gellért-hegyi siklóra, a rakpartra és a budai fonódó villamosberuházásra - vonatkozik, amelyekre a főváros 55 milliárd forintot kér a közfejlesztési tanácsban, de ez az összeg nőhet a lista bővülésével - jelezte az államtitkár.

Erről elmondta még, hogy a Biodóm átvállalásának felajánlása mellett a kormány a korábban erre szánt pénzt átcsoportosította a Hermina úti P+R parkoló beruházására, de ez nem jelenti azt, hogy a Biodóm nem kapja meg a szükséges ráfordítást.

A beruházásátvételekre a fővárosi önkormányzatnak ugyanakkor még rá kell bólintania.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes elmondta, 2 órán át tartott az egyeztetés, ennek felét a főváros gazdasági helyzetének éles vitája tette ki.

Kijelentette, a járvány, a válság és a kormányzati intézkedések egy

150 milliárd forintos lyukat ütöttek a főváros zsebén.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem vonja vissza a kormány a "Budapest-adót", miközben nem enged budapesti multiadót kivetni az önkormányzatnak. Azt is fájlalja, hogy nem vehet fel fejlesztési támogatást a főváros vezetése, miközben a kormány igen.

Kiss Ambrus a budapesti közberuházások egy részével kapcsolatban kijelentette, hogy nem teljesen világos a kormányzati álláspont, ezért ezekkel kapcsolatban a főváros sem tudott állást foglalni a tanács ülésén.

A Lánchíd ügyében "kihangosított" valamit: 2022-ben kell fizetnie a kormánynak, hiszen addigra juthat olyan fázisba a felújítás, hogy a pénzt át kell utalni.

"Nagy ügyekben nem haladtunk, kicsi ügyekben igen.

De amíg van tárgyalóasztal, addig tárgyalni kell" - zárta gondolatait.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×