eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Közös gázvezetékre pályázik Magyarország Szlovéniával - a nap hírei

Közösen pályázik uniós támogatásra Magyarország és Szlovénia  gázvezeték-hálózatuk összekötéséhez. Nem látta meg a medve az árnyékát a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Előre hozott parlamenti választásokat javasol Venezuelában Nicolás Maduro, hivatalban lévő elnök. Az InfoRádió hírei szombaton.

Közösen pályáz uniós támogatásra Magyarország és Szlovénia gázvezeték-hálózatuk összekötéséhez. Ezzel Magyarország Olaszországból is tudna cseppfolyós földgázt vásárolni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint kulcskérdés, hogy Magyarország minél több forrásból jusson gázhoz. A tárcavezető szerint erre azért van szükség, mert bizonytalan a horvátországi LNG-terminál építése és azt sem tudni, hogy Romániában mikor kezdik meg amerikai és osztrák vállalatok a tengeri gázmezők kitermelését.

Számos lépést tervez a daganatos megbetegedések megelőzéséért a következő 3 évben a kormány - mondta a február 4-ei rákellenes világnap alkalmából az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó a Magyar Tüdőgyógyász Társaság budapesti rendezvényén elmondta: egyértelműbbé szeretné tenni a kabinet a betegutakat, emellett a szűrés és a megelőzés erősítését is szolgálják majd a tervezett intézkedések. A részletekről a közeljövőben ad tájékoztatást a kormány.

Kovács Pált nevezte ki a köztársasági elnök a január 15-én, Aszódi Attila felmentésével megüresedett Paks II beruházásért felelős államtitkári posztra. A Magyar Idők a Magyar Közlönyre hivatkozva azt közölte: a szakember február 1-től dolgozik a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János mellett.

Csökkentené a tananyagot és elhagyná a definíciók bemagoltatását az általános és középiskolák matematika tanításában az új Nemzeti alaptanterv - írja a Népszava. A lap az Oktatás 2030 Munkacsoport weboldalán megjelent bejegyzést idézi, amely szerint az oktatás alapja a megértés lesz a mechanikus tanulással szemben.

Az LMP szerint a kormánynak szembe kell néznie a lakhatási válsággal. Gál József, az ellenzéki párt budapesti képviselője elmondta, sokan kerültek lehetetlen helyzetbe azután, hogy a fővárosi albérletek akár 40 százalékot, az átlagkeresetek emelkedését jelentősen meghaladó mértékben drágultak. Az ellenzéki politikus reményt keltőnek nevezte, hogy kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén az idei munkatervébe vette a lakhatási problémák felmérését és egy akcióterv kidolgozását.

Végsőkig tartó harcot ígért az idei évre a Jobbik budapesti évadnyitó rendezvényén a párt elnöke. Sneider Tamás úgy fogalmazott: a Jobbiknak óriási felelőssége van abban, hogy a XXI. századi pártokat egységbe forrassza. Hozzátette: ez nem megszűnést, hanem közös munkát jelent. Hangsúlyozta: csak azokkal a parlamenti pártokkal hajlandóak együttműködni, amelyek elfogadják a parlamenti demokrácia működését, valamint támogatják az elmúlt harminc évet átvilágító törvény létrehozását.

Nem látta meg a medve az árnyékát szombat délelőtt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népi időjóslás évszázados tapasztalatai szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a tél már nem tart sokáig. A Fővárosi Állat- és Növénykert tájékoztatása szerint Balut 10 órakor engedték ki a Nagyszikla belsejében kialakított belső férőhelyéről a kifutóba. Az Állatkertben egészen vasárnapig tart a Mackófesztivál, számos programmal és látnivalóval.

Több mint egy fokkal megdőlt az eddigi napi hőmérsékleti rekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: a Somogy megyei Főnyeden 18,1 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet. Az eddigi csúcs 1944-ben Szombathelyen volt. Az új rekord hitelessége még vizsgálat alatt van. A maximumok országos átlaga 12 fok körül alakult, ez mintegy 8, 9 fokkal meghaladja az ilyenkor szokásos 3, 4 fokot.

Saras eső eshet a hétvégén. Elsősorban vasárnap lehet számítani arra, hogy jelentősebb mennyiségű szaharai eredetű por érkezik az ország fölé. A sivatagi por az esővel keveredve hullik majd és sáros bevonatot képez az autókon, ablakokon, és narancssárgára színezheti a naplementét. A hétvégén az évszakhoz képest meleg idő lesz.

Kilép Oroszország a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből és közepes hatótávolságú hiperszonikus fegyvert fejleszt ki - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök. A döntés válasz arra az amerikai bejelentésre, amely szerint Washington felfüggeszti részvételét az 1988-ban életbe lépett szerződésben.

Előre hozott parlamenti választásokra tett javaslatot a hivatalban lévő venezuelai elnök. Nicolás Maduro a híveihez intézett egyik beszédében közölte ezt. Előzőleg Venezuela történelmének legnagyobb tüntetésére szólította fel a latin-amerikai ország lakóit Juan Guaidó, aki a múlt héten az ország ideiglenes államfőjének kiáltotta ki magát. Január 26-án Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország 8 napot adott Nicolás Madurónak arra, hogy bejelentse a szabad és tisztességes választások megtartását.

Tűz pusztít Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánián, Queenslandben pedig a heves esőzések miatti árvíz okoz gondot. Tasmánián már 190 ezer hektáron ég az erdő és a száraz, szeles idő nehezíti az oltást. Lakott területeket is fenyeget a tűz. Queenslandben a monszunesők miatt romlik az árvízhelyzet. Az előrejelzések szerint 200 milliméternyi eső is hullhat az állam északi részén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×