eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
KARLOVY VARY, CZECH REPUBLIC - JULY 09: Statues of the Crystal Globe Award is placed infront a movie theater during the 56th Karlovy Vary International Film Festival on July 09, 2022 in Karlovy Vary, Czech Republic. The annual Karlovy Vary International Film Festival is the largest film festival in the Czech Republic. (Photo by Gabriel Kuchta/Getty Images)
Nyitókép: Gabriel Kuchta/Getty Images

Megnyílt Karlovy Varyban a nemzetközi filmfesztivál

A nyugat-csehországi városban péntek este ünnepélyes keretek között megnyílt az 58. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmszemléje.

A július 6-ig tartó, ünnepélyes díjkiosztással végződő szemlén idén is csaknem kétszáz filmet vetítenek le különböző szekciókban.

Viggo Mortensen, a neves amerikai színész és rendező a nyitónap gáláján átvette Jirí Bartoska fesztiválelnök díját. Ezt követően az ünnepség résztvevői megtekintették az Egészen a világ végére című alkotást, amelynek forgatókönyvét Viggo Mortensen írta, ő a rendezője, és a főszerepet is ő játssza.

A dán származású amerikai színész legismertebb alakítása Aragorn megszemélyesítése volt a Peter Jackson rendezte Gyűrűk Ura-filmekben. Viggo Mortensent, aki egyébként festő és több verseskötet szerzője is, korábban Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.

Az Ez a mi világunk című amerikai film, amelyben Viggo Mortensen játszotta az egyik főszerepet, 2016-ban Karlovy Varyban elnyerte a nézők díját.

A jövő szombati gálán Clive Owen Golden Globe-díjas brit színész is megkapja Jirí Bartoska cseh fesztiválelnök díját.

Rajtuk kívül ezt az elismerést megkapja még Daniel Brühl német színész, aki a Wolfgang Becker rendezte Good bye, Lenin! című alkotásban eljátszott szerepével vívott ki magának népszerűséget. A csehek közül Ivan Trojan színészt fogja díjazni a fesztivál szervezőbizottsága.

A versenyfilmek kategóriájában idén 12 alkotás szerepel. Magyar filmet a rendezők nem válogattak be a versenybe, amelynek azonban mégis lesznek magyar vonatkozásai.

A fesztivál programja szerint a fődíjért száll versenybe Iveta Grófová pozsonyi rendező Emma és a halálfejes lepke című, szlovák-cseh együttműködésben készült filmje, amelyben az egyik főszerepet a Nyitrán született és a városhoz közeli Nagycétényben felnőtt Borbély Alexandra magyar színésznő alakítja.

A fesztivál fődíja a Krisztályglóbusz, amely mellé 15 ezer dollár (5,5 millió forint) is jár. Külön díjazzák egyebek mellett a legjobb női és férfi alakításokat vagy a legjobb rendezést is.

A versenyfilmeket elbíráló zsűri elnöke Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztráliai színész lesz. A művész két éve kapott életműdíjas Kristályglóbuszt Karlovy Varyban. Sajtóhírek szerint zsűritag lesz még többek között Patricia Clarkson amerikai színésznő és Reisz Gábor magyar rendező is.

Idén megváltoztatták a Karlovy Vary-i szemle szimbólumát és fődíját: a Kristályglóbusz kisebb lett az eddig megszokottnál. A fejét hátra hajtó, kezében gömböt tartó fiatal nőt ábrázoló üvegszobor súlyát és méretét is csökkentették, mert már több színésznek is gondot okozott az elismerés átvétele.

Miután a közelmúltban volt 100 éve, hogy meghalt Franz Kafka, a világhírű prágai német író, a fesztiválon külön szekcióban levetítik az ő regényei alapján készült filmeket is.

A jegyek nagy többsége idén is már elővételben elkelt.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×