eur:
396.71
usd:
371.44
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
filmforgatás kamera operatőr
Nyitókép: Pixabay

Különleges honvédségi hadműveletről készül nagyszabású akciófilm

A Magyar Honvédség egyik különleges katonai hadműveletét bemutató nagyszabású akciófilm gyártására 1,7 milliárd forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága.

Akciófilmben feldolgozzák az Operation Sámánt, azaz a 2021-es kabuli mentőakciót, amelynek során 540 embert mentettek ki magyar katonák az Afganisztánt az amerikai kivonulás után gyorsan uralmuk alá hajtó tálibok elől a magyar katonák. Erről már márciusban értesült a sajtó, most azonban támogatást is kapott az alkotás, így újabb részletek derültek ki róla.

A Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával készülő film az NFI közlése szerint bemutatja, ahogy a Magyar Honvédség napokon át tartó különleges hadműveletben több mint 500 embert, köztük majdnem 200 gyermeket kiszabadít egy ostromlott nagyvárosból.

A valóságon alapuló fiktív alkotás Horváth Áron forgatókönyvéből, az Aranyéletet és a Köntörfalakat is jegyző Dyga Zsombor rendezésében készül, Lajos Tamás producer vezetésével. (Lajos Tamás nevéhez fűződik többek között a Post Mortem, a Semmelweis és a Hosszú Katinka-dokumentumfilm is.)

A film valóságból inspirálódott, játékfilmes elemekkel színezett cselekményének középpontjában egy magyar orvosnő áll. Párhuzamosan fut és összefonódik a magyar katonák önfeláldozó küzdelmének szála a háborús városból kijutni próbáló emberek elkeseredett menekülésével.

"A fináléban az apokalipszisbe süllyedő repülőtéren nincs már törvény, nincs rend - a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége dönt életről és halálról"

- idézi a film alkotócsapatát az NFI.

A film operatőre Dobos Tamás, vágója Barsi Béla és Hack Júlia, látványtervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László, a gyártó a Szupermodern Stúdió. A forgatás augusztus elején kezdődik, főként magyarországi helyszíneken, a film a tervek szerint 2025 őszén kerül a magyar mozikba.

Az Operation Sámán munkacímmel futó film az NFI gyártási támogatása mellett, egyedi kormányhatározat alapján további 1,067 milliárd forint hozzájárulásban is részesül - írták a közleményben.

Az afganisztáni művelet jelentős erőfeszítéseket követelt a Magyar Honvédségtől, és részletei a mai napig nem teljesen ismertek. Amit hivatalos forrásból tudni lehet a rendkívül gyorsan, a "kormányzati" Airbus-319-ekkel végrehajtott menekítés folyamatáról, a reptéren uralkodó káoszról, az olyan rémisztő történetekről, mint hogy egy utas bombát szerelt az egyik - nem magyar - menekítő repülő vécéjébe, arról ebben a cikkben írtunk.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×