eur:
389.71
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/ Ördögkatlan Fesztivál

Cseh Tamás örök "ebben a szétszaggatott országban" - elkezdődött az Ördögkatlan Fesztivál

Augusztus 1-től 5-ig több mint félezer programot, köztük színházi előadásokat, irodalmi eseményeket, képzőművészeti és családi rendezvényeket, koncerteket kínálnak.

"Ez egy összművészeti fesztivál, azaz minden műfajt – ami minőséget hoz létre, vagy szerintünk minőségi – mind befogadjuk. Ez egy olyasfajta hely, ahová a fellépők is úgy jönnek, hogy ha csak lehet, maradnak, vagy már előbb jönnek, és elvegyülnek a látogatókkal, tehát tulajdonképpen egyenrangú társak, vendégek itt, ebben a szétszaggatott országban" – mondta az InfoRádióban Bérczes László, az Ördögkatlan fesztivál társigazgatója.

Hozzátette: ezen a fesztiválon a politika a legalsó helyen van a polcon, tehát itt mindenki kedvesen, derűsen, nyitottan, kíváncsian fordul a másik felé öt napon át. "Egy olyasfajta menedék szeretnénk lenni, ahová

öt napra ki lehet szakadni a hétköznapokra eléggé jellemző, eléggé személytelen, és sokszor embertelen életmódból"

– jelentette ki Bérczes László.

Mint mondta, amikor 2008-ban Kiss Mónikával kitalálták a fesztivál alapgondolatát, eszükbe jutott, hogy Cseh Tamás és Törőcsik Mari legyen a védnökük. Haláluk ellenére maradtak örökös védnökeik, életművük, magatartásuk mintapélda, és mérce is. Amikor olyasmi jutna eszünkbe, hogy nem hívnak jó minőségű fellépőt, vagy, hogy jó lenne "okosban megoldani" valamit, akkor "eszünkbe jut valamelyikük, elszégyelljük magunkat, és csinálják tovább", ahogyan tudják a maguk jobbik részével.

Cseh Tamásra emlékezve

Cseh Tamás idén lett volna nyolcvanéves, tehát itt most nagyon sok dolog "közvetlenül vagy közvetve az ő életéhez kapcsolódik". Több fellépő zenekart megkértek, ha van kedvük illesszenek a koncertjükbe egy dalt, feldolgozást tőle. Ez vonatkozik 30Y-ra, a Csík zenekarra, de a Csaknekedkislány is boldogan igent mondott erre a felkérésre.

Bérczes László elmondta, Cseh Tamás életének meghatározó része volt az indiánozás, ami szintén "egy menedék" volt a 60-as években. Tehát lesz kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumtól, és lesz egy "offline rezervátum" is, ahová telefonnal belépni nem lehet, mindenféle online létezés tilos.

A fesztiválon szintén Cseh Tamás életéhez kötődően ott lesz Másik János, aki "korunk egyik legjobb zenésze, zeneszerzője", és több koncerten jelen lesz. A Magyar Zene Háza is eljön, ők birtokba veszik majd a nagyharsányi református templomot, és workshopokat tartanak, beszélgetéseket a zenéről. A harmadik díszvendég a Jurányi ház, a független színházak központja.

"A független színházak bizony nagyon rossz helyzetben vannak. A magunk picike eszközével ezzel segítjük őket, a figyelmet rájuk fordítjuk, és egyáltalán fellépési lehetőséget tudunk kínálni.

Ebben Vilmányi Benettől Polgár Csaba előadásáig sok-sok független társulat vesz részt" – mondta a társigazgató.

A fesztiválnak idén Nagyharsány, Beremend, a közelben lévő Vylyan Pincészet, illetve a nagy színházteremmel rendelkező Mokos Pincészet nyújt helyszínt. Nagyharsány közelében a Szársomlyói szoborpark egyben amfiteátrum is, ott színházi előadások lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×