eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A megújult budapesti Cinema City Aréna VIP részlegének egyik vetítőterme 2018. február 13-án. A Cinema City tavaly ünnepelte magyarországi működésének 20. évfordulóját, miután a kelet-közép-európai régióban Budapesten nyitotta meg az első moziját 1997-ben, azóta a főváros 5 pontján 68, az ország 13 megyeszékhelyén összesen 89 mozitermet működtet.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A magyar mozik nem gyógyultak ki a Covidból

Friss statisztikák szerint a tavalyi évben még mindig 29 százalékkal elmaradt a mozilátogatások száma a járványt megelőző ötéves időszak átlagától.

A Központi Statisztikai Hivatal megjelentette a 2022-es évre vonatkozó kulturális statisztikáit, és az adatok azt mutatják, hogy a mozik száma, a nyitva lévő mozitermek, a vetítések száma már hozza a 2020-as évet megelőző időszak átlagát, de a nézőszám még mindig kevesebb – írja a Pénzcentrum.

A mozilátogatásokat tekintve még a 2022-es év is elmaradt a járványt megelőző ötéves időszak (2015-2019) átlagától. Ráadásul nem is kevéssel, csaknem 30 százalékkal, miközben a színház- és múzeumlátogatások már elérik a 80-90 százalékot. Hiába ment végbe nagyjából a kilábalás a pandémiába, ismét van annyi vetítés, új film a mozikban, mint a precovid időszakban, a nézők elmaradnak.

2022-ben az energiaválság vágott alá a moziknak, ezért rövidített sok filmszínház a nyitvatartásán, átszervezték a műsornaptárakat. Ugyanakkor a rezsiválság és az infláció a lakossági költések visszafogását hozta magával, az első költség pedig, amiből faragni lehetett a szabadidős kiadás.

Ha megnézzük, a nyitva tartó mozik, mozitermek száma és az új filmek száma is hozza a 2015-től 2019-ig tartó ötéves időszak éves átlagát. Az előadások száma viszont némileg kevesebb volt, és a tízezer lakosra jutó látogatás is csak 72 százaléka volt a precovid időszakénak. Egy előadásra átlagosan 22 néző jutott, míg korábban 29,2 volt az átlagos látogatásszám.

A Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint 2022 moziban legtöbbet megtekintett filmje az Avatar - A víz útja lett, több mint félmillióan nézték meg abban az évben, pedig a bemutató december 15-én volt. A második helyet a Top Gun: Maverick szerezte meg, a harmadikat pedig a Minyonok: Gru színre lép.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×