eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Dish of Indian Cuisine Tikka Masala. Chicken meat in tomato underpouring. Tikka Masala in a white pyalka on a dark background, a view from above, a place for text. Dark background. Linen napkin.
Nyitókép: Anastasiia Kulikovska/Getty Images

Meghalt a legendás séf, a tikka maszala atyja

Elhunyt a pakisztáni származású skóciai Ahmed Aslam Ali.

A pakisztáni származású skóciai séf, aki akkor fedezte fel a népszerű fogást, amikor egy doboz paradicsomlevesből akart szószt készíteni az éttermében a hetvenes években, 77 éves korában, hétfőn halt meg unokaöccsének közleménye szerint.

Mint mondta: nagybátyjának az étterme volt az élete, perfekcionista volt, minden napját ott töltötte, de ritkán evett csirke tikka maszalát.

Ali egy 2009-ben adott interjújában felidézte, hogy a csirke tikka maszalát aztért találta ki, mert egy vendég arra panaszkodott, hogy túl száraz a csirke tikka. "Arra gondoltunk, akkor valamilyen szószban kell elkészíteni a csirkét, úgyhogy attól fogva joghurttal, tejszínnel és fűszerekkel ízesített szósszal főztük a csirke tikkát" - mesélte.

Ez a fogás lett a brit éttermek kedvence. Az étel pontos eredetét nehéz meghatározni, általában úgy írják le, mint a nyugati ízléshez igazított curryt.

Ali elárulta, hogy sok vendég nem akar csípős curryt enni, ezért készítik joghurttal és tejszínnel.

Robin Cook korábbi brit külügyminiszter egyszer a brit kultúra fontos részének nevezte a fogást,

2009-ben kampány is indult, hogy az étel kapjon védett státuszt az Európai Unióban, de végül ezt nem sikerült elérni.

A Pandzsábból származó Ali még gyermekkorában érkezett szüleivel Glasgowba, ahol 1964-ben nyitotta meg Shish Mahal nevű éttermét. Mint mondta, ezt az ételt ajándéknak szánta, amivel meg akarta hálálni, hogy Glasgow befogadta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×