eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György
El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festménye a bemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. október 18-án. Az alkotás a MOL-Új Európa Alapítványnak köszönhetően került a múzeumba hosszú letétre, és a nagyközönség október 28-tól, az El Greco műveiből nyíló nagyszabású kiállításon láthatja majd több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

El Greco-kiállítás nyílt a Szépművészetiben

Magyarországon először nyílt kiállítás El Greco (Domenikosz Theotokopulosz) életművéből.

A tárlat azért is régi adóssága volt a Szépművészetinek, mert itt őrzik Spanyolországon kívül a legnagyobb európai El Greco-gyűjteményt.

A most megnyílt kiállítás több mint félszáz El Greco-mesterművet vonultat fel, így február közepéig Budapesten látható a legnagyobb válogatás a 16-17. századi krétai-spanyol festő életművéből.

Az 1910-es évek elején az akkori magyar állam és főváros vezetői elszalasztották azt a lehetőséget, hogy Nemes Marcell eladásra felkínált gyűjteménye a Szépművészeti Múzeumot gazdagítsa. Egyfajta jóvátétel, hogy a kollekció egykori, becses darabja, a Szent Alajos-portré visszakerülhetett Magyarországra, és most a kiállításban is látható.

A kiállítást egy csodálatos Szent Sebestyén-kép nyitja meg, amely nagyszerű metaforája El Greco életének, annak az egyedülálló vándorlásnak, amely Krétáról Velencén és Rómán át Spanyolországba vezetett.

Mint hozzátette, a kiállítás arra törekszik, hogy bemutassa ennek a felfoghatatlan gazdagságú mesternek az életművét, néha zavarbaejtő, de mindig egyedi stílusának fejlődését. Ennek érdekében a tárlat hét kronologikus-tematikus egységben beszéli el ezt a változatos festői életutat.

A Szépművészeti Múzeumban péntektől 2023. február 19-ig látható tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészettörténetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen mintegy hetven művet felsorakoztató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől, de olyan kortársak munkáival is találkozhatnak, mint Jacopo Tintoretto vagy Veronese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×