eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Budapest, 2020. október 3. A Halászbástya, a Mátyás-templom (budavári Nagyboldogasszony-templom) és a Hilton Budapest luxusszálloda a Budai Várban. MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

A Mátyás-templomban indul az Ars Sacra Fesztivál

Kilenc napon át 132 templom tartja nyitva kapuit az egyházi művészet kedvelői számára.

Szombattól mintegy 400 programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel várják 80 településen a közönséget a XVI. Ars Sacra Fesztivál 9 napja alatt országszerte. A rendezvény alkalmával 132 templom nyitja ki kapuit.

A rendezvényt "Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!" mottóval rendezik meg. Szombaton lesz a Gemma Énekegyüttes egyházzenei koncertje a Mátyás-templomban, műsorukon reneszánsz motetták és kortárs szerzők azonos szövegre írt művei hangzanak el.

A programok között lesz Boguslaw Lustyk lengyel festőművész kiállítása, a Szent István-bazilika altemplomában láthatják majd az érdeklődők Maria de Faykod Lourdes-ban álló A feltámadás keresztútja című alkotássorozatának nagyméretű fotóit. Az idén újra látható lesz a tavaly bemutatott, magyar szenteket, boldogokat és tiszteletreméltó személyeket ábrázoló szabadtéri kiállítás a budai Várban, a Magdolna-torony előtti téren.

A fesztiválon fellép Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint Bogányi Gergely zongoraművész, Fassang László orgonaművész, Szabó T. Anna író, költő, a Szent Efrém Férfikar és a Misztrál Együttes is. Először vesz részt a fesztiválon a Makám és a Jazzation Acapella Együttes. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás az Anima Musicae kamarazenekarral lép fel a rendezvénysorozat utolsó napján.

A négy ökumenikus Keresztkoncert mindegyikén egy-egy mű, Bogányi Gergely, Tasi Csaba, Kecskés D. Balázs és Bubnó Tamás szerzeményeinek ősbemutatója színesíti a műsort.

A Magyar Zene Háza ad helyet Ránki Fülöp zongoraművész előadásának, aki Kodály Zoltán összes zongorára írott művét játssza el a zeneszerző születésének 140. évfordulója alkalmából.

Az idén az új épületbe költözött Néprajzi Múzeum is csatlakozott a fesztivál helyszíneihez. Az intézményben ad koncertet a Szent Efrém Férfikar, emellett a múzeumi gyűjteményre épülő előadás is hallható lesz, amelyben az etióp keresztek és az etióp szakrális tárgyak hétköznapokban betöltött szerepéről beszél Régi Tamás muzeológus.

A programokhoz három erdélyi város is csatlakozott: Kolozsvár, Marosvásárhely és Nagyvárad. A legtöbb vidéki program Győrben, Pécsett, Székesfehérváron és Vácon valósul meg, de a Balaton környékén is sok eseményt szerveznek.

A részletes programok a fesztivál honlapján, a www.ars-sacra.hu oldalon érhetők el.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×