eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bagó Bertalan rendező Marc Camoletti Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban című vígjátékának próbája után a székesfehérvári Vörösmarty Színházban 2020. október 8-án. A színdarabot 2020. október 10-én mutatják be.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Bagó Bertalan: Az imposztor egy kortalan dráma

Szombaton mutatja be a József Attila Színház Spiró György "Az imposztor" című drámáját Bagó Bertalan rendezésében, Benedek Miklóssal és Nemcsák Károllyal a főszerepben. A darab eredetileg Major Tamás számára készült, aki halála előtt nem sokkal - a budapesti Katona József Színházban - eljátszotta a főszerepet.

A József Attila Színház szombati bemutatója kapcsán Bagó Bertalan színész-rendező elmondta: amikor Major Tamás ezt a szerepet eljátszotta, az egy reveláció volt természetesen, de az 1984-ben volt a Katona József Színházban, ő maga nem is látta. Nem nyomasztja őket ez az árnyék, sem az, hogy az azóta megrendezett 2-3 előadás milyen volt.

"Spiró György darabja - annak ellenére, hogy Major Tamás felkérésre írta - egy remekmű, és megáll a saját lábán is, tehát nem feltétlenül arról szól, hogy csak Major Tamás játszhatja el. Benedek Miklós kitűnő lesz mint Boguslawski" - mondta a Jászai Mari-díjas művész.

A darab pikantériája az, hogy akkor játszódik az orosz megszállás alatt lévő, lengyel lakosságú Vilnában, az 1800-as évek elején, amikor lényegében nincs is Lengyelország, az orosz és az osztrák birodalom között egy senki földjének számít.

"Ebbe a helyzetbe hívják a szegény vidéki színházba a varsói vendégművész Boguslawskit a Tartuffe-re, ami azt jelenti, hogy egy betiltott darabot engedélyezett a gubernátor, a cár helytartója. Persze az engedély mögött van egy politikai összeesküvés, mert azt akarta mutatni a darabbal a gubernátor, hogy - látszólag - meg akarnak békélni a lengyel kultúrával. Ezért hívják Boguslawskit, a nagy, idős színészt, hogy játssza el a szerepet. A vége viszont az, hogy amikor megjelenik a deus ex machina, nem XIV. Lajos fordul be, hanem a cár festménye, és ő mondja azt, hogy minden lehetséges" - mondta Bagó Bertalan.

Megjegyezte, a történet hosszú és komplikált, de az aktualitása a történetnek ez a mondanivaló: a darab arról szól, hogy egy idősebb nagy mester hogyan szervült be a közegbe, és hogyan tud konfliktusok által eljutni odáig, ahova a darab végére eljut. Van egy nagy csavar az előadásban, és a végére kiderül, hogy miért is van ott Boguslawski és mit tett.

"A darab szabadságot áraszt és úgy oktatja a színészeket, hogy a legfontosabb az, hogy az ember szabadgondolkodó legyen, és ne adja olcsón becsületét és a művészetet" - mutatott rá Bagó Bertalan.

Ez tehát egy kortalan dráma, épp az a jó benne. Ezért a rendező szerint nem szükséges aktualizálni - nagyjából megtartja az eredeti korban, de persze azért "hajaz" a mára, ment például pusztán magát a színházat használja díszletként, szinte üres a színpad, amikor játszanak.

"Felhasználom a József Attila Színház színpadának adottságait, és csak amikor a színház a színházban van, akkor építek fel egy színpadot. De amúgy mindent bejátszuk, az egész színpadot, a nézőteret is, az egész színházat."

Az előadás nagy százalékában a próbáról szól, ami külön érdekességet tartogat a nézőknek Bagó Bertalan szerint, hiszen egy kicsit műhelyszerű lesz.

"Aki megnézi ezt az előadást, az belecsöppen egy nem ismert részébe a színháznak: látja a próbafolyamatokat, a nyűglődéseket, és látja, hogy hogyan viselkednek a színészek civilben. Olyan lesz, mint hogyha bekukucskálhatna, beláthatna egy olyan részére az életnek, ami nem adatik meg csak a bennfenteseknek."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×