INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

európai polgár díj

freeszfe egyesület

díj

integráció

eu

diplomamentő program

Résztvevők a Parlamentnél a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és az Országház között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Európai Polgár díjban részesült a Freeszfe Egyesület

Infostart

Emergency Exit elnevezésű diplomamentő programjukat honorálta az Európai Parlament.

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit elnevezésű diplomamentő programja kapta 2021-ben Magyarországról az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díjat. A projekt magyar színház- és filmművészeti hallgatók és öt másik európai uniós tagállam egyetemei között létrejött együttműködés.

Az ad hoc alapon, szükségszerűségből indult akció egy új típusú partnerséggé és közös oktatási folyamattá vált, amelynek alapja a szolidaritás és a partnerség. Az európai szinten létrejövő, újfajta kezdeményezés nem csak a kölcsönös megértést és kulturális együttműködést segíti elő, de az európai értékek tiszteletben tartását és a gyakorlatba való átültetését is – olvasható az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közleményében.

A tagállami díjazottakat 2021. május 28-án választotta ki az Európai Polgár díj kuratóriuma.

Az Európai Parlament minden évben odaítéli az Európai Polgár díjat. A díj az alábbi területeken nyújtott kivételes teljesítmények jutalmazására szolgál:

  • A tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítését és a szorosabb integrációt, illetve az Európai Unión belüli határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködést elősegítő projektek.
  • Az európai szellemiség megerősítéséhez hozzájáruló, hosszú távú, határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járó projektek.
  • Az aktuális Európai Évhez kapcsolódó projektek (ha alkalmazható).
  • Az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket konkrétan kifejező projektek.

Magánszemélyek, magánszemélyek csoportjai, egyesületek vagy szervezetek az általuk megvalósított projektekkel pályázhatnak, vagy egy másik magánszemélyt, csoportot, egyesületet vagy szervezetet jelölhetnek az Európai Polgár díjra. Az Európai Parlament képviselői is jogosultak jelölést benyújtani – képviselőnként és évente egyet-egyet.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018