eur:
397.72
usd:
372.31
bux:
70436.77
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Budapest, 2019. november 20. Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész az M5 televíziós csatorna Magyar filmek új köntösben című sorozatának felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisán. A sorozatban a filmlaborban digitálisan restaurált filmklasszikusokat sugározzák, amelyek a Filmalap nemzeti filmörökség felújítási programja keretében nyerték vissza a lehető legteljesebb korhű, autentikus formájukat. A vetítések előtt az alkotók a forgatások legemlékezetesebb pillanatairól mesélnek, felidézik a stáb nehézségeit és örömeit. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Nyitókép: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Az anyák megmentőjéről forgat filmet Koltai Lajos

Az operatőr-rendező ősszel kezdi tanítani az SZFE-én a rendező szakos mesterképzősőket.

Semmelweis Ignác orvosról, az anyák megmentőjéről forgat filmet Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanára – közölte az intézmény.

Az SZFE honlapján megjelent interjúban a rendező elmondta, hogy a film Semmelweis élete legnehezebb korszakáról, a bécsi évekről fog szólni. "Van egy pici áthallás a napjainkban pusztító pandémia okozta orvosi-kutatói kihívások és Semmelweis zseniális felfedezése – amivel anyák millióit mentette meg – között. A nagyon sok sikeres magyar filmet jegyző Lajos Tamás (Film Positive) a producer. Jövőre már forgatunk. A tanítványaim már jöhetnek is a forgatásra" – fogalmazott az alkotó, aki arról is beszélt, hogy a forgatókönyv már elkészült.

Koltai Lajos ősszel kezdi tanítani az SZFE-én a rendező szakos mesterképzősőket. Erről megjegyezte, hogy nyolc hallgatót vett fel. "Egy jó színvonalú társaság, akiknek van még mit tanulniuk bőven, de bennük van az a fajta érzékenység, ami alapdolog annál, aki mester szakra jelentkezik" – fogalmazott.

A rendező arról is beszélt, hogy a tanításra Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója beszélte rá. "Azt mondta, hogy azt tanítsd, amit csináltál, és ami te vagy. Ez egy nagyon szép felkérés" - tette hozzá. Koltai Lajos kiemelte, sok órát terveznek közösen az operatőr mesterosztályt vezető Vecsernyés Jánossal, hogy a rendező és az operatőr szakos hallgatók minél jobban megszokják egymást, és minél több gyakorlaton legyenek együtt.

Távolabbi terveiről elmondta, hogy filmet szeretne forgatni barátja, a 2015-ben elhunyt Fejes Endre Szerelemről bolond éjszakán című regényéből, amelyet halála előtt adott át neki az író. "Egy olyan mű, amit alig ismernek, de fantasztikus anyag – mondta. – Azt szívesen megcsinálnám. És

dédelgetett tervem egy film Tesláról,

nekem írták a könyvet, azt remélem, meg tudom csinálni."

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×