Infostart.hu
eur:
386.85
usd:
330.37
bux:
109886.75
2025. december 19. péntek Viola

Dragomán György: azért főzök, mert addig se kell írni

A József Attila-díjas író Főzőskönyv című kötetében sajátos stílusban, a belső és külső történésekkel meséli el, hogyan és milyen ételeket kreál a konyhában.

Életemben először élményt a főzés akkor okozott, mikor kiskoromban megtanultam, hogy lehet cukrot pergelni, abba diót szórni, és ebből egy édességszerűség jön létre. Ötéves lehettem, mikor ezt kipróbáltam, egy barátomtól hallottam róla. Egyedül is sokszor csináltam, ez volt az első és azóta azóta tulajdonképpen folyamatosan főzök kisebb-nagyobb megszakításokkal – mondta Dragomán György új kötetéről, a Főzőskönyvről.

"Azért főzök, mert addig se kell írni. Olyan kivételes helyzetben vagyok ebből a szempontból, hogy a főzést tulajdonképpen az írásból való teljes és tökéletes kikapcsolódásra használtam az utóbbi 25 évben – mondta a konyhai tevékenység motivációjáról. – Nagyon igyekszem, hogy ne gondolkozzak. Én regényíró vagyok és nagyon nehéz kijönni abból a mentalitásból, hogy az ember a jelenetben van, és a mondatokat csiszolja fejben. A főzés erre nagyon alkalmas, egész másfajta fizikai kreativitás. Az írásban a legnehezebb vagy nem történik semmi, hanem ül az ember a fotelben és maximum gépel. A főzés ennek teljesen ellentéte, ott tényleg történik valami mindig, egy fizikai folyamatnak vagyunk a részei, amelynek a végére valami lesz, megfogható, megehető, ízlelhető, szagolható jön létre."

Főzés közben igyekszik nem mondatokban gondolkozni, és mióta többet ír főzésről, vigyáznia kell, hogy közben ne próbáljon receptet írni. Igaz, a Főzöskönyvben sem recepteket kínál, hanem történeteket, élethelyzeteket, sztorikat.

"A főzésről is úgy tudok írni, ahogy regényt is írok. Egy történetről van szó, arról, hogy meséljem el azt, amit csinálok, s ez egy fontos kérdés. A tudósoknak is az egyik problémájuk, hogyan tudják elmesélni azt, amit csinálnak. A főzéssel is ez van, a receptet könnyű leírni, de magát a folyamatot, ami ott történik az emberrel kívül és belül, egy kicsit nehezebb" – mondta, és hozzátette, arra tett kísérletet, hogy úgy írja le a folyamatokat, hogy ne csak a külső, hanem a belső történések is benne legyenek. Izgatottan várta, hogy ez működik-e, és megnyugvással vette tudomásul, hogy működik, szinte minden receptet megfőzte valaki.

"Tudtam, amikor megírtam, hogy működik, mint könyv. A nappaliban az ember az elejétől végéig el tudja olvasni. De ez a könyv valahol félúton van a konyha meg a nappali között, és sejtettem, hogy működni fog, de hogy mind a két helyen tud működni, az most már három hónap után nyilvánvaló. Ilyet még nem írtam, a regény és a novella is teljesen más. Itt sokkal konkrétabb eredmények vannak, mint a regényben" – mondta Dragomán György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatója: ez a csúcs egy haditanács volt

Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatója: ez a csúcs egy haditanács volt

A péntek hajnalba nyúló csütörtöki brüsszeli EU-csúcsot követően a miniszterelnök némi alvás után állt az újságírók hadának rendelkezésére. Beszámolt róla, az EU-csúcs haditanács volt, a hozzászólások 90 százaléka arról szólt, hogyan győzzük le Oroszországot. Beszélt a belgák harcáról, egy nagy nyugat-európai tévhitről a hétköznapi emberek fejében, és arról, hogy az uniós országok hogyan adnak hitelt Ukrajnának – az európai emberek fizetni fognak, a miniszterelnök szerint ez a téma elemi erővel fog feltörni Nyugat-Európában. A miniszterelnök szerint ugyanazon a rendkívül veszélyes pályán vagyunk, mint annak idején az I. világháború előtt. Szerinte a végóráit éljük az Európai Uniónak, Ukrajna pedig egy stratégiai vereségben van.

Jövőre is a csehek védik a szlovák légteret

Csehország a jövő évben is részt vesz a szlovák légtér védelmében. Erről Jaromír Zůna új cseh védelmi miniszter és szlovák kollégája, Robert Kaliňák csütörtöki telefonos egyeztetésükön állapodott meg.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.19. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Bejglit boltból pár száz forintért? A minőségi változatot 3500 forintnál olcsóbban nem lehet kihozni

Bejglit boltból pár száz forintért? A minőségi változatot 3500 forintnál olcsóbban nem lehet kihozni

Nem érdemes a karácsonyi sütemények, főleg a bejgli árán spórolni, mert garantáltan csalódás lesz a vége, állítja Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Elmondta: minimum 3500 forint most egy minőségi, valóban kézműves és hagyományos módon készített 500 grammos bejgli ára. Nagy átlagban pedig 4-5000 forint között mozog az áruk. A szaloncukrok és egyéb karácsonyi édességek megvásárlásával együtt a magyar családok átlagban 20 ezer forintot költenek az édes finomságokra az ünnepi időszakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×