INFORÁDIÓ 
2020. október 25. vasárnap
Bianka, Blanka

frankfurti könyvvásár

olvasás

kultúra

könyvpiac

irodalom

Kiállított könyvek a norvég pavilonban a 71. Frankfurti Könyvvásáron 2019. október 15-én.  Az október 20-ig tartó könyvvásárnak az idén Norvégia a díszvendége.

Megkezdődött a világ legnagyobb könyvünnepe

Infostart / MTI

Megnyitották a 71. Frankfurti Könyvvásárt, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját, az ünnepség szónokai az olvasás és az irodalom társadalmi jelentőségét emelték ki.

Az irodalom nemcsak esztétikai élményekkel szolgál, megnyit új világokat és megmutatja, hogy miként látják mások a világot. Az olvasó ember így megtapasztalja és el tudja fogadni, hogy a világ nem fekete-fehér, hanem "többértelmű", erre pedig nagy szükség van manapság - emelte ki köszöntőjében Heiko Mass német külügyminiszter.

A szociáldemokrata politikus arra bíztatott, hogy mindenki próbálja meg elhagyni a "komfortzónáját" és

ne csak a saját véleményét visszhangzó, megerősítő "buborékokban" mozogjon, hanem ütköztesse nézeteit másokéval.

Mint mondta, a Frankfurti Könyvvásár kiváló hely egy ilyen kísérlethez. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a díszvendég Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg is, aki hangsúlyozta, hogy

az olvasás elengedhetetlen egy igazságos társadalomhoz.

Mindenkinek tudnia kell olvasni ahhoz, hogy megértse, milyen jogokkal rendelkezik - mondta. Szólt arról is, hogy meg kell becsülni mindazokat, akik a műveikkel akár sokat kockáztatva is kiállnak a méltányos, igazságos társadalom mellett. "A kritikus gondolkodás veszélyes, és még veszélyesebb, ha le is írják a kritikus gondolatokat" - fogalmazott a norvég kormányfő, aki hazájának trónörököse, Haakon herceg és felesége, Mette-Marit társaságában vett részt az ünnepségen.

Az öt napig tartó vásáron 104 országból nagyjából 7450 kiállító vesz részt, ami csaknem 150-nel több a tavalyinál.

A vásár az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul át. A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagyjából 300 ezer vendégre számítanak. Több ezer felolvasást, konferenciát, író-olvasó találkozót szerveztek nekik.

Norvégiából olyan sztárvendégek vesznek részt a vásáron, mint Jo Nesbo krimiíró és Jostein Gaarder, a Sofie világa című világhírű regény szerzője.

A további vendégek között pedig ott van

  • Margaret Atwood,
  • Ken Follet,
  • Elif Shafak,
a vásár programját ismertető nyitó sajtótájékoztató meglepetésvendége pedig a friss irodalmi Nobel-díjas Olga Tokarczuk volt.
A 2018-as irodalmi Nobel-díjat elnyert Olga Tokarczuk lengyel írónő a 71. Frankfurti Könyvvásár nyitó sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én.  Az október 20-ig tartó könyvvásárnak az idén Norvégia a díszvendége.
MTI/EPA/Armando Babani
A 2018-as irodalmi Nobel-díjat elnyert Olga Tokarczuk lengyel írónő a 71. Frankfurti Könyvvásár nyitó sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. Az október 20-ig tartó könyvvásárnak az idén Norvégia a díszvendége. MTI/EPA/Armando Babani

A vásár előestéjén adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Német Könyvdíjat, amelyet idén Sasa Stanisic német-bosnyák szerzőnek ítéltek oda Herkunft (Származás) című önéletrajzi regényéért. A bosnyák-szerb határ közelében fekvő Visegradból származó szerző - aki 1992-ben 14 évesen került Németországba, mert családjával együtt menekülnie kellett a szülővárosát megszálló szerb félkatonai alakulatok elől - beszédében legfőképpen a másik új irodalmi Nobel-díjast, Peter Handkét bírálta. Kiemelte:

"szerencsém van, hogy megmenekültem mindattól, amit Peter Handke nem rögzített szövegeiben".

"Azt, hogy ma itt állhatok önök előtt, annak a valóságnak köszönhetem, amelyet ez az ember nem tett magáévá és nem emelt be a kilencvenes években keletkezett szövegeibe" - mondta, megrázónak nevezve, hogy a háborús bűncselekményekért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Milan Lukic vezette alakulatok vérengzéseit figyelmen kívül hagyó osztrák szerzőt Nobel-díjjal tüntették ki.

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018