A református egyház szeretne nyitni azok felé, akik nem igazán kötődnek hozzá, ugyanakkor különlegesen fontos feladatának is tartja, hogy a kötődéssel bíró embereknek eseményeket szervezzen. Ráadásul teljesen evidens, hogy mindenkinek szüksége van a lelki mellett testi táplálékra, így közös metszeteként alakult ki az egyház három gasztrokulturális eseménye.
"Amiben a mostani eltér egy hasonló, de átlagos fesztiváltól, az az, hogy hitéleti kiegészítés is van: itt a pillanat megállni afölött, hogy nem minden csak azon múlik, hogy mit tettünk meg az elmúlt esztendőben a termésért" - fogalmazott az október eleji Református Ízek Találkozója kapcsán az InfoRádióban Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány titkárságvezetője.
Az október eleji fesztivál tematikája
az ökológiai gazdálkodás és biotermelés
lesz, illetve a fenntartható gazdálkodás, amiről sokat elárulnak majd a hajdúnánási egyházközségből érkezők, illetve maga a város, amely igen komoly munkát végez ezen a téren.
A fesztivál találkozási pont lesz a gazdáknak, termelőknek is, az előadásoknál pedig a szervezők azt tartották szem előtt, hogy a résztvevők ismerkedjenek meg a fesztivál konkrét helyszínével, adottságaival, hagyományaival, történetével.
A keresztény egyházaknak van egy közös kezdeményezésük, ez pedig a Teremtés Hete, és a teremtett világ védelméről is lesz előadás a jövő hét végén. Vasárnap pedig egyfajta kavalkádra lehet készülni a Kárpát-medence minden részéről érkező termelők, készterméket áruló kereskedők részvételével, lehet vásárolni, kóstolni, találkozni, beszélgetni.
Közös főzés is lesz, ebben minden résztvevő a szűkebb pátriája jellegzetes ételét készíti majd el,
ezekkel az ízekkel is meg lehet majd ismerkedni.
Részletek ITT.