eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ötven éve készült a Beatles ikonikus Abbey Road-i fotója

Több száz Beatles-rajongó gyűlt össze csütörtökön a londoni Abbey Roadon, ahol napra pontosan 50 éve készült a Beatles együttes ikonikus fotója arról, amint átkelnek az EMI zenekiadó stúdióinak otthont adó utca zebráján.

A John Lennont, Paul McCartneyt, George Harrisont és Ringo Starrt ábrázoló fotó Abbey Road című albumuk borítójához készült.

Iain Macmillan skót fotós csupán hat felvételt készített a zebrán átkelő zenészekről,

ezekből az ötödiket használták fel az 1969. szeptember 26-án megjelent lemezhez, amely az együttes 11. stúdióalbuma volt.

A fotón Lennon egy fehér öltönyt visel, Ringo Starr feketét, Paul McCartney mezítláb gyalogol és cigarettát tart a kezében. George Harrison kedvenc kék farmeröltözékét öltötte fel aznap. Az északnyugat-londoni utcán a háttérben egy Volkswagen Bogár parkol.

Az album, amelyet a Rolling Stone magazin olvasói 2009-ben a Beatles legjobb albumának szavaztak meg, az egyetlen olyan eredeti brit kiadás, amelynek borítóján sem az együttes nevét, sem az album címét nem tüntették fel.

Ez volt egyben az utolsó albumuk is, amelyet közösen készítettek, és mindegyik "gombafejű" szerzett dalt a lemezre.

Alig egy évvel a lemez megjelenése után az együttes felbomlott. A stúdiók, amelyek később az Abbey Road nevet kapták, és a zebra 2010-ben örökségvédelmi státuszt kapott a brit kormánytól.

A csütörtökön összegyűlt Beatles-rajongók újrajátszották a híres felvételt a háttérben egy Volkswagen Bogárral.

Az évfordulóról a BBC is megemlékezett egy nagy cikkel, sok fotóval.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×