eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Somogyvári Péter

Tízéves fennállását ünnepli a Harmónia Jazzműhely

A Budapest Jazz Clubban töltött tíz évét ünnepli pénteken a Harmonia Jazzműhely. Három ingyenes koncertre várják a közönséget: Vörös Janka, Bencze Alma énekel és az East Gipsy Band játszik. Pallai Péter alapító az indulásról és az elért eredményekről is beszélt az InfoRádióban.

Hogyan kezdődött az együttműködés?

Nagyon informálisan, mert a társammal, Kerekes Gyurival egy szaunában találkoztunk húsz évvel ezelőtt, hallottam, hogy valakivel a jazzről beszélget, mondtam nekik, hogy én is érdekelt vagyok. Összebarátkoztunk, én akkor vonultam nyugdíjba a BBC-től, és elkezdtem dolgozni rádióműsorokon a Civil és a Fix rádiónak. Rábeszéltem Gyurit is, hogy csináljon műsorokat, és ebből az együttműködésből először kialakult egy előadássorozat a Nyitott Műhelyben a jazz történetéről, ami nagyon sikeres volt, utána koncertszervezésre adtuk a fejünket teljesen amatőr alapon. 2009-ben regisztrálták a Harmónia Műhely Alapítványt.

Tehát tulajdonképpen ez csak a hivatalos megalakulás évfordulója?

Amikor már a Nyitott Műhelyt kinőttük, átmentünk a Budapest Jazz Clubba, és megegyeztünk: nekik szükségük volt arra a bejáratott közönségre, amit mi összetoboroztunk, valamint a zenészekkel kialakított jó kapcsolatainkra, ők pedig rendelkezésünkre bocsátották a péntek estéket korlátlan szabadságot biztosítva műsorpolitikánkhoz. Azonkívül ebből a Kerekes Gyurival való társulásból született három könyv, két portré mellett A jazz évszázada, amely az első igazán részletes magyar jazztörténeti könyv. Szerkesztettünk hozzá egy 750 betétből álló YouTube-csatornát is, hogy legyen zenei referenciája mindannak, amiről írunk.

Jó kapcsolatot alakítottak ki a londoni 606 Clubbal, több fellépőjük a Harmónia Jazzműhelyből helyet kapott ott, illetve hoztak onnan is kiváló fellépőket ide.

Igen. Ennek az a története, hogy 2000 óta a Londoni Magyar Kulturális Központ jazzkurátora vagyok, több mint negyven évet éltem Angliában, ismertem az ottani jazzvilágot. Megállapodtam a londoni 606 Club tulajdonosával, Steve Rubie-val, hogy szólistákat cserélünk. Ez nagyon működőképes és roppant hasznos abból a szempontból, hogy ha angol húzónevekkel hirdetnek meg egy koncertet Londonban és egy magyar szólista a vendégművész, akkor eljönnek az emberek a húzónevek miatt. Mi is a legjobb magyarokkal hozzuk össze az idelátogató briteket, közben a zenészek megismerik egymást és nagyon sok magyar zenész már ilyen kiruccanásokból meghívókat kapott akár lemezfelvételre, akár más fellépésre.

Mivel ünneplik a születésnapot a Budapest Jazz Clubban?

Kétnapos ünneplés lesz, mert péntek mi 10 éves évfordulónk lesz a Budapest Jazz Clubban. A szombat pedig a klub 11. születésnapja. Hosszú műsorsorozat lesz, a pénteki három produkcióból fog állni, és ingyenes lesz. A fellépők sorát Vörös Janka nyitja, majd Bencze Alma következik, a befejezés igazi sztárparádé lesz, az East Gipsy Band játszik, a roma és a modern jazz kiváló ötvözése, roppant szórakoztató és magas nívójú zenét produkálnak.

Mennyire lehet tágítani a jazz közönségét?

Kölcsönhatások feltétlenül vannak, fiatalok, akik soha nem hallottak a jazzről és találkoznak a hip-hopnak vagy egyéb pop dolgoknak a keverékével, a jazz szóra felfigyelnek, és elkezdenek mást is hallgatni. Mi nagyon ragaszkodunk a klasszikus mainstreamhez, ezek a péntek esték erről szólnak. Kiépült egy törzs közönség, amelyik évről évre fiatalodik. Valóban mindig a legkönnyebben megközelíthető változatok azok, amelyek megnyerik az embereket, de onnan ők továbbmennek. A legkeresettebbek általában azok a produkciók, ahol énekes vagy énekesnő van, az a legkönnyebben emészthető, de ezért bonyolult dolgokat is színpadra hozunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×