eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: facebook/muzeumokejszakaja

Ami összeköt: család és kultúra - az idei Múzeumok éjszakája is fergeteges lesz

Mintegy 400 intézmény csaknem 2000 programmal várja a látogatókat június 23-án, a Múzeumok éjszakáján. Az idei fesztivál kiemelt tematikája a család és kultúra, a rendezvény fővárosa pedig Pécs lesz.

Idén 16. alkalommal rendezik meg a Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton a Múzeumok Éjszakáját.

Az intézmények június 23-án koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel és családi programokkal várják az érdeklődőket

– mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Mintegy 400 közgyűjtemény csaknem 2000 programot kínál országszerte. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: mintegy 400 ezer belépést regisztráltak tavaly összesítve a résztvevő intézmények - tette hozzá.

Ami összeköt: család és kultúra

- ez a mottója idén a Családok éve programsorozatához kapcsolódó Múzeumok Éjszakájának.

Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális stratégiáért felelős igazgatója hangsúlyozta: ilyenkor lehetőség van arra, hogy a gyűjtemények kevésbé ismert oldalukról mutatkozzanak be és új közönséget is megnyerjenek a kultúrának.

A gyűjtemények, kulturális kincsek ilyenkor megmozdulnak, élővé válnak és megérintik a szívünket is.

- mondta Ugron Zsolna.

Az idei esemény fővárosa Pécs lesz, ahol az intézmények olyan kulturális programokkal készülnek, melyek a város arculatát és kultúráját máig jelentősen meghatározó, legendás famíliák köré épülnek. Így kiemelt szerephez jutnak többek között a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család.

Idén Oláh Gergő énekes, zeneszerző népszerűsíti az esemény arcaként a rendezvénysorozatot,

aki elmondta, ő maga is nagy művészetkedvelő, és feladatának tekinti, hogy megőrizze a roma kultúrát és roma hagyományokat.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai.

A felnőtt karszalag a tavalyi évhez hasonlóan 1700 Ft, a gyermek karszalag 800 Ft,

mely nemcsak a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és az elektromos kisautó körjáratok is.

Budapesti programok

Idén először csatlakozik a Múzeumok éjszakájához a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a rendezvényen a szervezet múltját és jelenét, valamint mindennapi munkáját szeretnék bemutatni. A rendezvényen ki lehet próbálni például a kalodát és egy rabszállító autót is. Mint minden eseményükön, itt is lesz toborzóstand, ahová mindenkit szeretettel várnak, aki elhivatottságot érez magában.

A magánlevéltárak kincsei is láthatók lesznek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában szombaton, a Múzeumok éjszakáján, míg a Terror Háza Múzeum látogatói rendhagyó történelemórákon is részt vehetnek.

A Múzeumok éjszakája alkalmából a Vármúzeum előtt, a Budavári palota Oroszlános udvarában vonul fel a Budapest Classic Grand Prix oldtimer autós túra mezőnye, mintegy hetven, hibátlan állapotban lévő old- és youngtimer autóval egy 1938-as Mercedes-Benztől egy 2002-es, egyedi gyártású BMW-ig.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: szombaton nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, s a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni.

Exkluzív tárlatvezetések, koncertek, Kortárs Könyvturkáló, a látogatókkal együtt kirakott óriás Lego és sok egyéb program várja a közönséget a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban szombaton, a múzeumok éjszakáján. Ezen az estén a látogatók a Tekerd! csoporttal közösen rakhatják ki a múzeum egyik sztárját, Roy Lichtenstein Vicki című képét, amelyhez összesen 31 600 db 1x1 cm-es kockát használnak majd fel.

További vidéki programok

Szolnok:

Tárlatvezetések, kiállítások, csillagles, "fegyversimogató", 4D-s mozi, bringatúra és koncert is szerepel a múzeumok éjszakája szolnoki programjában. Éjszakai bevetésre nyílik lehetőség a Mi-24-es harci helikopteren, valamint 4D-s mozi kínál különleges élményt a látogatóknak. A szolnoki Jubileum téri MÁV óvóhelyen korabeli berendezések, eszközök idézik fel a háborús légicsapások időszakát. A felújítás előtt álló Szolnoki Szigligeti Színházban lehetőség lesz betekinteni a kulisszák mögé és megismerkedni a színház épületével, történetével előzetes regisztrációt követően.

Győr:

Több mint száz program, egyebek mellett kiállítások, koncertek, előadások és gyermekprogramok várják a látogatókat. A programsorozat egyik kiemelt eseménye lesz az Esterházy-palotában nyíló Ihlet és Ideál - Az inspiráló szépség című időszaki kiállítás, amely a magyar képzőművészet legjelentősebb alkotói munkáin keresztül meséli el az inspiráló női erő és a szépségideál változásának történetét.

Szekszárd:

Várostörténeti kiállítás, zseblámpás kalandtúra, szerb táncház és tárlatvezetések várják a közönséget a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum helyszínein a múzeumok éjszakáján, és megemlékeznek a 70 éve, Szekszárdon született Baka István költőről is.

Székesfehérvár:

Idén is lesz veteránjármű-kiállítás a Városház téren, a programhelyszínek közt két retro Ikarus busz is közlekedik majd. A múzeumok éjszakáján Székesfehérváron városszerte családi foglalkozások, koncertek és tárlatvezetések várják az érdeklődőket, a Nemzeti Emlékhely-Középkori Romkert egész napos rendezvényei a Családok éve jegyében a nagy magyar uralkodócsaládokra koncentrálnak.

Szombathely:

A Savaria Múzeumban éjszakai tárlatvezetés lesz, a sötét, elemlámpákkal megvilágított kiállítótérben meglepetésekre számíthatnak a látogatók. Az Iseum Savariense új kezdeményezéseként lehetőség nyílik a raktárakban őrzött értékes műtárgyak örökbefogadására.

Veszprém:

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel, koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is.

Nyíregyháza:

Munkácsy Mihály festőművész festményeit, vadmadár- és szürke farkas-bemutatót tekinthet meg, illetve a csillagok rejtélyeibe nyerhet bepillantást a közönség június 23-án a Múzeumok éjszakájának nyíregyházi programsorozatán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×