eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Fókuszban a kulturális közösségfejlesztés

Csaknem 400 település kapcsolódott be abba a hároméves és csaknem 3 milliárd forintos uniós támogatással működő programba, amely a kulturális közösségfejlesztést tűzte ki célul. A témában ma az ELTE-n tartanak egész napos konferenciát. A részletekről Cseri Miklós, a program egyik koordinátorintézménye, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója beszélt.

A program a Szabadtéri Néprajzi Múzeum projektgazda konzorciumi vezetésével, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi tagok közreműködésével valósul meg 3 millió forintos összköltségvetésből. 2016 szeptemberében indult el, és 36 hónapon át, 2019. szeptember 15-ig tart.

Ez a projekt egy európai fejlesztési operatív program keretén belül valósult meg, amely a kulturális közösségfejlesztést tűzte ki céljául - mondta Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója.

"Célja az, hogy a különböző kisközösségekben fejlessze a szereplő közösségeket, kisközösségekben végezzen szakmai munkát, segítse ezeknek a munkáját"

- hangsúlyozta Cseri Miklós.

De nem akárhogy, hanem az ott lévő intézmények segítségével, ugyanis az a felismerés, hogy a kistelepüléseken kerültek be kisebb lakóegységekben a kulturális intézmények - emelte ki a főigazgató.

"Ezek az intézmények képesek arra, hogy koncentrálóbb szerepet játszanak, és képesek arra, hogy mozgósítsák a programjaikkal az ott dolgozó, ott élő embereket, a civil szerveződéseket"

- mondta.

Közösségfejlesztés

Cseri Miklós szerint kétfajta módszer van a közösségfejlesztésre:

  • Az egyik maga a módszertani fejlesztés: tudást adunk át különböző képzésekkel, konferenciák segítségével, mintaprojekteket hozunk létre. 25 településen több mint 70 mintaprojekt működik.
  • A másik pedig, hogy azok a közösségek, akik részt vesznek a mentorált programban - 72 mentor segíti a munkát, 350-400 települést tudnak elérni -, azok kapnak jogosultságot arra, hogy a területi operatív programok keretén belül pályázhassanak fejlesztésekre, helyszínkialakításra, vagy akár magára a programokra is.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×