INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

színházigazgató

fenntartó

törvénymódosítás

jordán tamás

Csak az lehet színházigazgató, akit hívnak?

Csak az lehet színházigazgató, akit hívnak?

Infostart / InfoRádió

Módosítaná a kormány az előadóművészeti törvény színházigazgatói kinevezésekről szóló passzusát. Részben olyan javaslatokkal, hogy csak meghívással lehetne indulni a posztért és nem lenne szükséges szakirányú végzettség.

A tárca régóta egyeztet a szakmai szervezetekkel, így a tervezet sok részletét általános konszenzus övezi. A véleményezésre kiküldött javaslatban azonban még a meghívásos pályázat lehetősége is felmerül.

A Heti Válasz írt először arról, hogy a kormány módosítaná az előadóművészeti törvényt. A cikk szerint Jordán Tamás szombathelyi kinevezésének kínos huzavonája miatt került erre sor, az InfoRádió által megkérdezett színházi szakemberek azonban azt mondják: régóta tart az erről szóló egyeztetés, amelybe a szakmai szervezeteket is bevonta a tárca.

A tervezetet az érintett szervezeteknek hétfő kora délután küldte el véleményezésre – péntek délelőtti határidővel. Azaz

három és fél napot adtak a módosításhoz érkező javaslatok, észrevételek kidolgozására.

A kormány a szabályozást kétféleképpen, A és B-változatban készítette el. A tervezet sok passzusát egyetértés övezi, a Magyar Színházi Társaság például támogatná azt a módosítást, amely öt éves előadóművészeti intézménynél eltöltött szakmai tapasztalat helyett három éves vezetői tapasztalathoz kötné az igazgatói kinevezés feltételét. Úgy vélik: a vezetői tapasztalat sokkal többet jelent, mint ha valaki színészként vagy alkotóként tölt el hosszabb időt egy kulturális intézményben, ugyanakkor

a szakirányú végzettséggel nem rendelkező igazgató mellett kötelezőnek tartanák egy szakirányú végzettséggel rendelkező művészeti vezető alkalmazását.

A szakirányú végzettség alól pedig eddig is adhatott felmentést a miniszter – jegyezte meg egy színházigazgató forrásunk.

A Magyar Színházi Társaság a módosításhoz küldött javaslataiban hangsúlyozta: fontos, hogy a beadott pályázat szövege nyilvános legyen.

A tervezet B változata viszont alapvetően módosítaná a jelenlegi eljárást:

lehetővé tenné, hogy a fenntartó döntsön: nyílt vagy meghívásos pályázatot ír ki az intézmény igazgatói posztjára.

Ez a Magyar Művészeti Akadémia javaslata, amelyet – úgy tudjuk - korábban a miniszter szakmai tanácsadó testülete, a Színházművészeti Bizottság nem támogatott, és a Magyar Színházi Társaság sem ért egyet vele. A Magyar Teátrumi Társaságot is megkerestük a kérdésben, egyelőre nem kaptunk választ.

Az InfoRádió megkereste az MMA színházi tagozatának több tagját, ám ők nem tudtak a javaslatról. Az is kiderült, miért. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elmondta: az előterjesztő rendkívül szűkös határidőt szabott a javaslatok kidolgozására, ezért belső konzultációra csak a tagozathoz kötődő vezetőkkel volt lehetőség.

Kucsera Tamás Gergely ugyanakkor hangsúlyozta: a meghívásos pályázat csak egy lehetőség, a fenntartó döntése, hogy él-e ezzel. Hozzátette: a javaslatban is szerepel - és nagyon fontosnak tartják - , hogy a pályázat – meghívásos esetben is – ugyanolyan feltételek mellett valósuljon meg, mint egy nyílt eljárás, azaz a folyamat szakmai színvonala és nyilvánossága biztosított legyen.

Az InfoRádió megkereste a kultúráért felelős államtitkárságot is, ám egyelőre nem kaptunk választ.

Kapcsolódó hang

Csak az lehet színházigazgató, akit hívnak?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018