eur:
393.09
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Legyen a Colosseum igazgatója!

Az olasz kulturális tárca a római Colosseum vezetésére igazgatót keres, aki a Palatinus-dombbal, a császári palotákkal és Néró császár aranypalotájával, a Domus Aureával közös nagy régészeti parkot hoz létre.

Az évente mintegy hatmillió ember által látogatott Colosseum eddig a római műemlékvédelmi felügyelet igazgatása alatt állt.

Dario Franceschini kulturális miniszter kedden terjesztette elő azt a rendeletet, amelynek értelmében a Colosseum és a régészeti park egy önálló múzeumi egységgé válik saját igazgatóval. Az igazgatói székre nemzetközi pályázatot fognak kiírni.

A nemzetközi színtéren keresnek továbbá igazgatót Pompeji ókori romváros régészeti terepének vezetésére is.

2015 nyarán az olasz kulturális tárca az ország ismert múzeumai élére 20 új igazgatót, köztük először számos külföldit nevezett ki pályázat révén. A lépéssel Dario Franceschini új lendületet akart adni a múzeumok irányításának. A pályázatok nyomán 13 olasz és hét külföldi - német, osztrák, brit és francia - vezető került az intézmények élére.

Külföldi igazgatót kapott egyebek között a firenzei Uffizi Képtár Eike Schmidt német művészettörténész személyében. A szintén német Cecile Hollberget bízták meg a firenzei Gallerie dell'Accademia vezetésével, ahol Michelangelo Dávid szobra is látható. Gabriel Zuchtriegel német archeológus az UNESCO világörökség részét képező romvárosért, a Campaniában lévő Paestumért felel azóta. Az osztrák Peter Assmant a mantovai Ducale palota vezetésével bízták meg.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×