eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az év krónikája, május-június: Kirobbant a FIFA korrupciós botránya

Nagy-Britanniában abszolút többséget szerzett a konzervatív párt, több baleset is történt a Magyar Légierő Gripenjeivel, elnyerte a Saul fia a zsűri nagydíját Cannes-ban, kirobbant a FIFA korrupciós botránya és elfogadták a jövő évi költségvetést. A legfontosabb májusi és júniusi események az InfoRádióban.

Nagy-Britanniában abszolút többséget szerzett a konzervatív párt, több baleset is történt a Magyar Légierő Gripenjeivel, elnyerte a Saul fia a zsűri nagydíját Cannes-ban, kirobbant a FIFA korrupciós botránya és elfogadták a jövő évi költségvetést. A legfontosabb májusi és júniusi események az InfoRádióban.

Egy nappal a szokásos május 1-jei majális után Nagy-Britanniában megszületett Charlotte Elizabeth Diana, Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa és Katalin hercegnő második gyermeke, pár nappal később pedig a brit parlamenti választásokon meglepetésre abszolút többséget szerzett a kormányzó Konzervatív Párt. David Cameron kormányfő győzelme nyomán bejelentette, hogy még 2017 vége előtt kiírják a népszavazást a brit európai uniós tagságról.

"Azt látjuk, hogy az utóbbi 30 évben fokozatosan átalakult a brit politika, és most már végképp olyan kérdések, amik egész Európát foglalkoztatják - a bevándorlás, az egészségügy, munkavállalás - ezek más típusú válaszokat igényelnek, mint eddig és valószínűleg a konzervatívok ezt tudták meglovagolni. Azt is látnunk kell, hogy a konzervatívok koalíciós partnere, a liberális demokraták, nagyon csúfos vereséget szenvedtek" - mondta Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

8-án, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár Moszkvában aláírt egy sor megállapodást, amely a két ország gazdasági kapcsolatainak elmélyítését célozta, Budapesten a Fővárosi Ítélőtábla lényegében helybenhagyta a romagyilkosságok ügyében korábban első fokon kiszabott három tényleges életfogytiglant és a negyedrendű vádlott 13 éves fegyházbüntetését.

"Elsőrendű vádlott bűnös emberölés bűntettében, részben mint tettes, részben mint társtettes, ezért a törvényszék őt halmazati büntetésül, mint bűnszervezetben elkövetőt, életfogytig tartó fegyházbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltásra ítéli" - hirdette ki az ítéletet Miszori László, az ügyben korábban, első fokon eljáró bírói tanács elnöke.

Május 9-én Moszkvában monumentális díszszemlével ünnepelték a második világháború befejeződésének hetvenedik évfordulóját. A Kreml Ukrajna-politikája miatt nem voltak jelen az ünnepségen az Egyesült Államok, az EU és az uniós tagállamok vezetői.

13-án a Vatikán bejelentette, hogy elismeri a palesztin államot, Izrael azonnal elítélte a döntést, 16-án pedig Egyiptomban halálra ítélték a 2013-ban megbukott Mohamed Murszi volt iszlamista államfőt és további 106 vádlottat, amiért 2011-ben "külföldi fegyveresek" segítségével, több ember halálát okozva törtek ki börtönükből.

Budapesten 16-án kezdődött a NATO parlamenti közgyűlésének három napos tavaszi ülésszaka, és szintén ezen a hétvégén a főváros XII. kerületében az alacsony részvétel miatt érvénytelennek bizonyult a Normafa rendezési tervével kapcsolatos helyi népszavazás. Mivel azonban a leadott voksok többsége igen volt, az önkormányzat megvalósítja a hat milliárd forintos beruházást.

"Ebben az összegben nincs benne a fogas felújítása és meghosszabbítása. Maga a program 4 év alatt valósítható meg, már ott van az önkormányzat számláján 310 millió forint, ami ez ez évi munkák egy részének a fedezete, ha ezt felhasználtuk, akkor férhetünk hozzá a költségvetésből biztosított összeg másik feléhez" - mondta Pokorni Zoltán polgármester.

18-án az EU Miniszteri Tanácsa úgy döntött, hogy a Földközi-tengeren haditengerészeti műveletet indítanak az Európába irányuló menekülthullám megfékezésére, másnap pedig a magyarországi helyzetről vitáztak az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A vitában felszólalt Orbán Viktor kormányfő is:

"Szerencsésebb lenne, ha a bevándorlás szabályozását tagállami hatáskörbe utalnák. MI az uniós alapszerződés megsértésének tekintjük, ha bárki megpróbál abba beleszólni, hogy mi magyarok miről nyilváníthatunk véleményt, vagy miről nem." - mondta a miniszterelnök.

Később, már júniusban az Európai Parlament határozatban bírálta a magyarországi intézkedéseket, egyebek mellett bírálva a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációt és az azzal összefüggésben indított kormányzati plakátkampányt.

Május 19-én túlfutott a leszállópályán egy magyar Gripen vadászgép egy csehországi hadgyakorlaton, a pilóták nem sérültek meg, később, június 10-én Kecskeméten egy újabb Gripen pilótája szenvedett sérülést, amikor kényszerleszállás után katapultált. Június 25-én kiképzés közben támadt tűz egy Jak-52 oktatógépen, amelynek pilótája súlyos égési sérüléseket szenvedett. A vizsgálat nem talált összefüggést a balesetek között, és rendszerszintű üzemeltetési problémát sem tárt fel.

"A hatóság szerint az eseményt megelőző 6 hónapban a pilóta repülési ideje rendkívül alacsony volt. Közel két órát repült szimulátorral, és 4 és fél órát repült Grippennel. Az összes repült ideje pályafutása során: 1785 óra, ebből Grippenen 568 órát repült." - számolt be Simicskó István honvédelmi miniszter az első baleset vizsgálatáról.

Május 22-én Írországban a világon elsőként népszavazáson döntöttek az azonos neműek házasságának legalizálásáról, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pedig stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.

24-én Lengyelországban Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt jelöltje nyerte meg az elnökválasztást. Svájcban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi tisztújító kongresszusán korrupció vádjával letartóztattak hét FIFA-tisztségviselőt amerikai kérésre. A botrány közepette 29-én újraválasztották az elnöki tisztséget 1998 óta betöltő svájci Joseph Blattert, aki négy nap múlva lemondott, de utóda megválasztásáig helyén maradt.

"A FIFA egészen biztosan sokat veszített a hitelességéből. Ezt jelezték is a szponzorok, akik azt követelték a FIFÁ-tól hogy tegyenek rendet a szervezeten belül. Nehézségekkel fog küzdeni a FIFA, ebben egészen biztos vagyok, de abban nem, hogy teljesen ellehetetlenül." - mondta Dénes Ferenc sportközgazdász.

26-án Nemes Jeles László filmje, a Saul fia elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének Nagydíját és a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját. A filmet az év végén Golden Globe-díjra is jelölték, utoljára 26 éve nomináltak magyar filmet erre a kitüntetésre.

"Körülbelül 10 évvel ezelőtt olvastam Franciaországban egy könyvet, ami a Sonderkommando titkos feljegyzéseit tartalmazta, akiket kényszerítettek, hogy elégessék a krematóriumi holttesteket. Eredetileg ezeket a tekercseket a földbe ásták, utána évtizedekkel később megtalálták őket. Nagyon érdekes volt, mint dokumentum és mint egyenes információ a pokolból. Ez adta a kezdő impulzust. Úgy gondoltam, ez egy olyan közeg, amiben el kellene töltenie egy napot egy filmnek, amiben egy egészen egyszerű történetet mesélhetnénk el" - mondta Nemes Jeles László filmrendező az InfoRádiónak.

Május végén az Országgyűlés a köznevelési törvény módosításával új intézményfajtákat, szakgimnáziumokat és új típusú szakközépiskolákat hozott létre, illetve a Ház változtatott az Európai Bizottság által vizsgálat alá vett reklámadó szabályozásán is.

Június 1-jén a Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra utasított az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt, 94 éves Biszku Béla ügyében, mert a 2014. május 23-i elsőfokú ítéletet annyira megalapozatlannak találta, hogy arra érdemi másodfokú határozatot nem lehetett építeni.

4-én Oroszország közölte: hogy nem kéri visszavételét a világ legfejlettebb országait tömörítő G8 csoportba, ahol tagságát 2014-ben az orosz-ukrán konfliktus miatt függesztették fel, majd a csoport éves csúcstalálkozóját június 7-én és 8-án Oroszország nélkül rendezték meg a németországi Elmauban.

Június 7-én Törökországban az iszlamista gyökerű kormányzó párt, az Igazság és Fejlődés Pártja győzött a választásokon, de 12 év után elveszítette abszolút többségét, így később a kormányalakítási tárgyalások kudarcba is fulladtak és új választásokat írtak ki.

Június 16-án lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Gömöri Zsolt. Május elején került nyilvánosságra, hogy a volt elnök 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére, ám a szervezetet visszaélésekkel, és törvénytelenséggel is megvádolták, később Szabó Lászlót választották meg a szervezet élére.

17-én a Fővárosi Bíróság jogerősen érvénytelenné nyilvánította a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földjeire kiírt pályázatok eredményét. 23-án az Országgyűlés a brókerügyek miatt több ponton szigorította a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást, illetve az adócsomag szintén júniusi elfogadása után a Ház - a szokásosnál fél évvel korábban - elfogadta a 2016. évi költségvetést, amely a GDP 2 százalékának megfelelő hiánnyal számol. A Fidesz az adócsökkentés költségvetésének nevezte a büdzsét, melyet az ellenzéki pártok bíráltak.

"Mit jelent ez a költségvetés ez az emberek számára? Adócsökkentést, hiszen csökkentjük a jövedelemadó mértékét 16%-ról 15%-ra. Családok támogatását, itt a kétgyermekes családok támogatásának növelésére gondolok, az adókedvezmény mértékét fogjuk növelni. Valamint a munkahelyek megtartását is jelenti, hiszen a munkahelyvédelmi akció folytatódni fog 2016-ban is." - mondta Varga Mihály.

Ugyan ezen a napon a Belügyminisztérium bejelentette, hogy technikai okokból felfüggesztik a menekültek visszafogadását más uniós országokból. Másnap Trócsányi László igazságügyi miniszter levélben arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Magyarország tiszteletben tartja az uniós menekültpolitika rendelkezéseit, de technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, mert már képtelen ellátni őket.

Június 26-án dzsihadista terroristák turistákra támadtak Tunéziában és két tengerparti szállodában összesen 37 embert mészároltak le, az Egyesült Államokban pedig a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a szövetségi államok nem tilthatják meg az azonos nemű pároknak a házasságkötést.

27-én, miután kudarcba fulladtak Görögország és a nemzetközi hitelezők tárgyalásai egy új, harmadik mentőcsomagról, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő által kezdeményezett népszavazáson a görögök elutasították a megállapodást.

Június 30-án az Országgyűlés felhatalmazást adott a kormánynak, hogy az rendeletben határozza meg a biztonságos migrációs tranzitországokat, ahonnan az érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×