eur:
389.53
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bánffy György: A végzet útjára lép az a nemzet, amely elherdálja az anyanyelvét

Idén Bánffy György Kossuth-díjas színművészt tüntetik ki a Magyar Szabadságért díjjal a szovjet csapatok kivonulásának évfordulóján, június 19-én. A Magyar Szabadságért díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, önállóságához, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják.

Mit jelent Önnek a szabadság fogalma?

A magyar társadalomban több generáció él most együtt, ezeknek pedig más-más elképzelése van a szabadságról; a legfiatalabbak nem is nagyon értik, mint jelent az, hogy szabadság, vagy a Magyar Szabadság Napja. Mi azonban, akik végigküszködtük a katonai és politikai megszállás minden szigorúbb és kevésbé szigorú szakaszát, életünk egyik legfontosabb pillanataként őrizzük magunkban azt, amikor az utolsó szovjet katona is átsétált a hídon Csapnál.

Különösen azok számára jelent ez halálukig óriási élményt, akik mindent elkövettek azért, hogy ez a pillanat bekövetkezhessen. Magam az életemet erre tettem rá: iskolákban, falusi könyvtárakban, a legeldugottabb helyeken éppúgy, mint az egyetemi színpadokon, a műsoraim összeállításával mindig arra igyekeztem fényt vetni, hogy igenis, voltak nehéz szakaszok a magyar történelemben, de túléltük, megmaradtunk, együtt vagyunk, közösen jobb helyzetet tudunk teremteni.

Mostanában már nem a politikai és katonai elnyomás ellen kell küzdenünk, hanem a világot lassan elöntő nihil ellen, amelyben csak a pénz számít, eltűnőben van értékek megőrzése, tisztelete. Pedig az értékek tartják össze a nemzeteket, a társadalmat.

Az egyik érték, amiért ön is sokat tett, a magyar nyelv. Hogy látja, a mai társadalomban mit hogyan lehet ápolni az anyanyelvet?

Nagyon sok múlik az iskolai oktatáson, már az óvodától kezdve. Kétségtelen tény, hogy a számítógépek világa nagy ellenség; ott az angol nyelv a kötelező, a magyar nyelvet, ha használják is, olyan szabályok szerint - az elválasztásokra, az ékezetek hiányára gondolok -, amelyek mind a nyelvünk szépségét, gazdagságát csorbítják

Nem vagyok azonban elkeseredett, mert azt látom, hogy a fővárost elhagyva, a vidéki iskolákban minden gyerek szépen beszél, ízesen, jó nyelvtani készséggel, hangsúlyozással. Ennek megtartása a döntő a magyar nyelv megmaradása érdekében, hiszen az a nemzet, amely elveszíti, vagy elherdálja az anyanyelvét, a végzet útjára lép. Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez ne következzen be.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×