eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Új spanyol nyelvtan: 4 ezer oldal egy 400 milliós nyelvről

Tizenegy éven át készült, két kötetben több mint négyezer oldalra rúg, és jövőre még egy kötetet csapnak hozzá - ez az új spanyol nyelvtani szabályzat, amelyet csütörtökön mutattak be.

Beszélheti-e ugyanazt a nyelvet egy barcelonai kamionsofőr és egy Buenos Aires-i bankár? Hogy lehet nyelvtani szabályokat érvényesíteni egy olyan nyelvben, amelyet Madridtól Maniláig világszerte 400 millióan beszélnek? A tudósoknak ezekre a kérdésekre is választ kellett találniuk.

Az új nyelvtani szabályzat 80 év óta az első, amelyet Cervantes nyelvéről kiadtak. Összeállításán a Spanyol Királyi Akadémia tudósai mellett latin-amerikai országok és olyan országok - többek közt az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek - 21 szervezete vett részt, ahol a spanyolt beszélik.

A gyűjtemény nyelvészeti térképnek tartják, amely igen alaposan festi le a spanyol nyelvet, annak teljes gazdagságában. A golyóstollra például 20 szó van, ezek országok vagy akár társadalmi rétegek szerint térhetnek el. A szabályzat ismét megerősítette: a spanyol is olyan világnyelv, amelynek kiejtése, írásmódja és mondatszerkezete rendkívül színes.

Az eddig hatályban lévő - 1931-es - szabályzattól való legnagyobb eltérés abban a térségben mutatkozik, ahol a legtöbb spanyolajkú él, vagyis Latin-Amerikában. Puerto Ricóban például a kérdő mondatokban a tárgy és az ige gyakran megcserélődik, így lesz az "Adonde vas tu?", vagyis a "Hová mész?" kérdésből "Adonde tu vas?".

"Ebben a kiadásban minden hang, a beszélt nyelv összes módja egy nagy polifóniában találkozik" - mondta büszkén Victor Garcia de la Concha, a spanyol nyelvészeti akadémia elnöke. Az új szabályzatról elmondták: nem dogmának, hanem sokkal inkább ajánlásnak szánják.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×