eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tarolt az Oscaron a Gettómilliomos

A Gettómilliomos című film kapta a legtöbb díjat a 81. Oscar-gálán Los Angelesben. Ez lett a többi között a legjobb film, és Danny Boyle nyerte a legjobb rendezőnek járó díjat is. A Gettómilliomos összesen nyolc Oscart kapott.

Danny Boyle, a Gettómilliomos című film brit rendezője kapta meg a legjobb rendező Oscar-díját helyi idő szerint vasárnap este a Kodak Színházban, a 81. Oscar-díj-átadó gálán. Az összesen tíz jelölést kapott film egy indiai fiatalemberről, az ottani "Legyen ön is milliomos!" vetélkedő győzteséről szól: egy árva utcagyerek története, aki 18 évesen egy kérdésnyire jut a milliós nyereményű televíziós kvízműsor fődíjától, amikor csalással vádolják meg, és ezért elmeséli az életét, hogy megmagyarázza, honnan tudta a válaszokat. Danny Boyle - akinek ez volt az első Oscar-jelölése - korábban ugyanezért a rendezésért megkapta a brit BAFTA-díjat és az Arany Glóbuszt is.

A legjobb női alakítás Oscar-díját Kate Winslet nyerte el. A brit színésznő - akinek ez volt a hatodik jelölése - A felolvasó című filmben nyújtott alakításáért kapta az elismerést, amelyet első alkalommal vehetett a kezébe. A Titanic egykori sztárja az aranyszobrocska átvételekor elmondta: már nyolcévesen, a tükör előtt egy samponos flakonnal a kezében készült erre a beszédre. A 33 éves kétgyermekes színésznő egy koncentrációs tábor egykori őrét alakítja Stephen Daldry filmjében; Winslet pályafutása legnehezebb alakításának nevezte a szerepet.

A legjobb férfi alakításért járó díjat Sean Penn amerikai színész kapta. Penn - akinek ez volt az ötödik jelölése, és eddig egyszer nyerte el az Oscart, a legjobb színész kategóriában a Titokzatos folyó című filmben nyújtott alakításáért - a Milk című filmben Harvey Milk melegjogi aktivista szerepét alakítja. "Nem számítottam erre" - vallotta be elfúló hangon az Oscar-szobrocska átvételekor. A 48 éves Penn a legjobb színész Oscarjára esélyesnek tartott vetélytársát, Mickey Rourke-ot, a The Wrestler (A pankrátor) című film főszereplőjét "testvérének, visszatérőnek" nevezte beszédében.

A legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat Penélope Cruz spanyol színésznő nyerte. Cruz a Woody Allen által rendezett Vicky Cristina Barcelona című romantikus vígjátékban nyújtott alakításáért kapta az elismerést. A 34 éves Penélope Cruz az egyetlen spanyol színésznő, aki valaha Oscar-jelölést kapott, már másodszor. Angolul és spanyolul mondott beszédében Woody Allen mellett az "összes spanyol színésznek" is megköszönte az aranyszobrocskát.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat A sötét lovagban nyújtott alakításáért Heath Ledgernek, a tavaly 28 évesen elhunyt ausztrál színésznek ítélték oda. Ledger a második olyan színész, aki posztumusz kapta meg az aranyszobrocskát. Korábban Peter Finch nyerte el halála után a legjobb férfi színésznek járó elismerést az 1976-os Network (Hálózat) című filmben nyújtott teljesítményéért. Heath Ledger az Arany Glóbuszt és a brit BAFTA-díjat is megkapta Joker szerepéért. Az Oscart szülei és nővére vették át.

A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a japán Okuribito (Departures) kapta. Az elismerés történetében már tizenkétszer jelöltek japán filmet, ez az első alkalom, hogy a szigetországból származó alkotás nyert. A Takita Jodzsiro által rendezett Okuribito - amely egy állását vesztő csellista történetéről szól - a montreali nemzetközi filmfesztivál fődíjasa volt.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×