eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Vigyék a templomokba a vallási tárgyú festményeket!"

Múzeumok helyett templomokban kellene elhelyezni a vallásos témájú klasszikus műalkotásokat, véli az angliai katolikus bíboros érsek. A brit Nemzeti Galéria például átadhatná a Westminsteri katolikus székesegyháznak Piero della Francesca egyik festményét.

Cormac Murphy-O'Connor westminsteri bíboros érsek arra hivatkozik, hogy Piero della Francesca az 1450-es években azért festette meg nagyszerű reneszánsz alkotását Krisztus megkereszteléséről, hogy a képpel a templomi gyülekezetet erősítse hitében, nem pedig azért, hogy múzeumlátogatók találjanak benne esztétikai élvezetet.

Legjobb lenne tehát - mondta egy előadása során Anglia és Wales katolikus egyházfője - leakasztani ezt a festményt a National Gallery faláról, és áthelyezni a katedrálisba.

Piero della Francesca műve 1861 óta a világhírű és ingyen látogatható londoni közgyűjtemény kincse, akkor vásárolták meg a Borgo an Sepolcroi apátságtól. Kétségtelen, hogy eredetileg oltárkép volt. De templomi elhelyezése több okból lenne botor dolog.

Egyrészt sok millió dolláros érték, tehát a templomi őrizete igen költséges és bonyolult lenne, másrészt ez a fára festett, több mint félezer éves kép szabályozott hőfokú és nedvességtartalmú környezetet igényel, ha ebből elmozdítják, hamarosan tönkremegy. Teológiai szempontból igen figyelemreméltó az angliai kardinális meglátása, de a régi mesterek vallásos ihletésű klasszikus festményeinek áthelyezése templomokba, a gyakorlatban megvalósíthatatlan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×