INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Pornósztár a híres filmrendező

Infostart / InfoRádió
Mi lesz abból, ha egy neves filmrendező egy pornósztár személyazonosságát magára öltve ír polgárpukkasztó cikkeket egy napilapba? A rövid válasz: Pedro Almodóvar Patty Diphusa című kötete. Ha valaki a hosszú válaszra is kíváncsi, az olvassa el a könyvet, amely most jelent meg magyarul.

Patty Diphusa, a pornósztár akkor született meg, amikor Pedro Almodóvart egy 80-as évek eleji partin egy madridi lap szerkesztője félig komolyan, félig viccelődve arra kérte: rendszeresen írjon a lapjába - mesélte az InfoRádiónak Polyák Béla, a Palatinus könyvkiadó szerkesztője.

Almodóvar elfogadta a felkérést, de nem saját nevén, hanem a kitalált Patty Diphusa pornósztárként írt a lapba polgárpukkasztó, megbotránkoztató cikkeket leginkább deviáns, furcsa alakokról: filmsztárokról, kábítószeresekről, rendezőkről, politikusokról, pornósztárokról. Néha előkerültek ugyan hétköznapi emberek is, de a végén róluk is mindig valami furcsa, rendkívüli dolog derült ki.

Az írásokból a 90-es évek elején született egy vékonyka kötet, de Almodóvar minden kiadáshoz hozzáírt még egy keveset, így alakult ki az a könyv, amely most magyar nyelven is megjelenik, és amelyben olvasható Patty Diphusa interjúja Pedro Almodóvarral, vagy a "Hogyan legyünk nemzetközi hírű filmrendezők" című életrajzi ihletésű, ám meglehetősen ironikus hangvételű írás is.


A címlapról ajánljuk