eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt politikusa, az AfD türingiai tartományi parlamenti frakciójának vezetője és listavezetője (k) Lada Nivával érkezik voksolni egy bornhageni szavazóhelyiségbe 2024. szeptember 1-jén, a kelet-németországi Türingiában és Szászországban tartott tartományi parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Jól áll az AfD a német választásokon

Az Alternatíva Németországnak jobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat a németországi Türingiában a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint, és a szomszédos Szászországban is versenyben van a győzelemért a Kereszténydemokrata Unióval.

A ZDF és az ARD köztelevíziók által készített felmérések szerint Türingiában a párt 30,5-33,5 százaléknyi szavazatot szerzett, míg Szászországban 30-31,5 százalékot.

Ha a végleges eredmények igazolják az exit pollokat, ez lesz az első alkalom, hogy az AfD tartományi választást nyer.

A választás nagy vesztese Olaf Scholz kancellár Német Szociáldemokrata Pártja (SPD) lehet, amely mindössze 6,5, illetve 8,5 százalékot szerzett.

A Zöldek kikerülnek a türingiai parlamentből, a liberálisok (FDP) pedig egyik tartományi parlamentben sem kapnak képviselői helyet a felmérések szerint.

Tino Chrupalla, a AfD társelnöke az exit pollok közzététele után kijelentette, hogy pártja megkapta a mandátumot Türingia tartomány kormányzására.

"Ez a mai valóban történelmi nap Türingiában, és nagyon jó eredmény Szászországban" - mondta Chrupalla a ZDF közszolgálati televízióban.

A pártvezető szenzációsnak nevezte a türingiai eredményt.

"Biztos 10 százalékkal vezetünk Türingiában, így egyértelmű mandátumunk van a kormányzásra, ez a demokrácia"

- tette hozzá.

Kijelentette: a választók politikaváltást akartak Szászországban és Türingiában. Hozzátette: az AfD kész valamennyi párttal tárgyalni.

Björn Höcke, az AfD helyi vezetője történelmi győzelemnek nevezte a tartományi parlamenti választásokat. Türingia székhelyén, Erfurtban vasárnap este kijelentette, hogy koalíciós kormányt akarnak a tartományban alakítani, és más politikusok meghívását is tervezi a koalíciós tárgyalásokra.

"Készek vagyunk vállalni a kormányzati felelősséget" - mondta Höcke.

Szászország

A kereszténydemokraták nem lépnek koalícióra az AfD-vel sem Türingiában, sem Szászországban - jelentette ki Carsten Linnemann, a CDU főtitkára, aki elismerte, hogy nem lesz könnyű parlamenti többséget létrehozni.

Michael Kretschmer, a CDU szászországi tartományi kormányfője közölte: úgy hiszi, hogy pártja képes lesz folytatni a tartományi kormány vezetését. Nem lesz egyszerű - tette hozzá Drezdában nyilatkozva.

A CDU a Zöldekkel és a szociáldemokratákkal alkotott koalícióban kormányoz Szászországban.

Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×