eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Mesterlövészek lövéseket adnak le a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án, miután a rendezvényen Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszéde közben lövések dördültek. A politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. A támadásban egy néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték, ketten pedig  életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.
Nyitókép: MTI/AP/Gene J. Puskar

Nagyot hibáztak a biztonságiak ezért lőhetett a merénylő Donald Trumpra

Csődöt mondott a biztonság a Donald Trump volt elnök elleni merényletnél a pennsylvaniai Butlerben - jelentette ki Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter.

"Ilyen jellegű incidens nem történhet meg" - hangoztatta Mayorkas a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában. "Amikor pedig azt mondom, hogy ilyesmi nem történhet meg, akkor egy kudarcról beszélünk" - tette hozzá arra a kérdésre válaszolva, hogy a minisztériuma ellenőrzése alá tartozó, a hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó Titkosszolgálat (Secret Service) kudarcát teszi-e felelőssé azért, hogy a merénylet megtörténhetett.

Mayorkas független és alapos vizsgálatot ígért annak feltárására, hogy helyi idő szerint szombaton miként történhetett meg a merényletkísérlet Trump ellen a pennsylvaniai kampányrendezvényen. A vizsgálat eredményei alapján javaslatokat is fognak tenni jövőbeni biztonsági intézkedésekre.

A Secret Service igazgatóját, Kimberly Cheatle-t hétfőn hallgatja meg a Képviselőház belbiztonsági bizottsága az ügyben.

A Titkosszolgálat tagjait egyben a Kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága is meghallgatja. A merényletkísérlet komoly kérdéseket vetett fel a Kongresszusban, hogy a támadó miként juthatott fel egy közeli tetőre, ahonnan közvetlen rálátása nyílt a beszédet mondó Trumpra.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi múlt szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×