eur:
391.04
usd:
357.43
bux:
72390.23
2024. július 17. szerda Elek, Endre
BUTLER, PENNSYLVANIA - JULY 13: Republican presidential candidate former President Donald Trump is rushed offstage during a rally on July 13, 2024 in Butler, Pennsylvania. Butler County district attorney Richard Goldinger said the shooter is dead after injuring former U.S. President Donald Trump, killing one audience member and injuring another in the shooting. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)
Nyitókép: Anna Moneymaker

Bendarzsevszkij Anton: a szélsőséges politikai kommunikáció veszélyes, felbátoríthatja az őrülteket

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a felelőtlen hangulatkeltés vezetett a Donald Trump elleni merénylethez.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a pennsylvaniai Butlerben tartott szombati kampánygyűlésen rálőtt egy húszéves férfi Donald Trumpra. A merénylő több lövést is leadott a volt amerikai elnökre, akinek azonban csak a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, ketten pedig életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Bendarzsevszkij Anton azt mondta az InfoRádióban, hogy sok a hasonlóság a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni májusi, nyitrabányai és a Donald Trump elleni hétvégi merénylet között. Mint fogalmazott, mindkét politikust szélsőségesnek állították be riválisaik és egyes újságírók is, és véleménye szerint végül ez a hangulatkeltés vezetett a támadásokhoz.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint „nem vezet semmi jóra” az a polarizálódás, melynek egyik legfőbb következménye, hogy démonizálni kezdenek egyes politikusokat, illetve az egyik politikai tábor azt hirdeti magáról, hogy csak ők képviselik a jót, a másik oldal pedig a rosszat.

„A társadalmi rétegek polarizálódása és a szélsőséges politikai kommunikáció veszélyes jelenség, ugyanis felbátoríthatja az őrülteket.

Ha nem lenne ez a jelenség, nem szánnák rá magukat ilyen lépésekre az elkövetők” – tette hozzá Bendarzsevszkij Anton.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a megosztottságért a támadások elszenvedői, vagyis Robert Fico és Donald Trump is felelősek. Úgy véli, az általuk alkalmazott politikai kommunikáció eszkalációs spirál, ami egyébként a nemzetközi kapcsolatokban is jól megfigyelhető. „Az egyre kiélezettebb, válságosabb és turbulensebb helyzeteket pedig az eredményezi, hogy a felek folyamatosan emelik a téteket” – magyarázta a kül- és biztonságpolitikai szakértő.

Bendarzsevszkij Anton szerint az elmúlt időszak politikai merényletei azt is mutatják, hogy a világ egy rendkívül turbulens, feszültségekkel és válságokkal teli időszakba lépett. Emlékeztetett, hogy ez a folyamat a Covid-időszakkal indult, a tünetei pedig a politikai gyilkosságok mellett a háborúk és a kemény politikai erőszak világszerte.

Közben az amerikai Republikánus Párt Milwaukee-ban tartott jelöltállító gyűlésén a várakozásoknak megfelelően elnökjelöltnek választották Donald Trumpot. A volt elnök James David (J.D.) Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjének. Donald Trump szerint Vance a legalkalmasabb a posztra, és a választási kampány során többek közt a csatatérállamoknak számító Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio és Minnesota munkásainak, illetve farmereinek megnyerésére fog összpontosítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Sokkoló manőverek a magyar autópályákon

Sokkoló manőverek a magyar autópályákon

Az autópályákon egyre gyakrabban fordul elő, hogy a sofőrök, ha eltévesztenek egy kijáratot, visszatolatnak vagy megfordulnak – közölte a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Közút. Az üzemeltető szerint az autósoknak érzékelniük kellene a szembehajtást már csak a jelzések miatt is. Emellett a fel- és lehajtó ágak íve is eltérő, így a sofőröknek érezniük kellene, hogy valami nincs rendben, mielőtt szabálytalanul felhajtanának az autópályára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 17. 09:55
×
×
×
×