eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, EP-listavezetője érkezik, hogy leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Ásotthalmon, a Szent Gellért Közösségi Házban kialakított szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Tovább bővülhet az AfD új EP-frakciója, melynek a Mi Hazánk is tagja

A Mi Hazánk Mozgalom részvételével Brüsszelben új pártcsoport és európai parlamenti frakció alakult Szuverén Nemzetek Európája néven.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Szuverén Nemzetek Európája EP-frakciót egyelőre egyelőre kilenc uniós tagország 28 képviselője alkotja: a német Alternatíva Németországért (AfD) párt (14 delegált), a Visszahódítás (Reconquete) Franciaországból (1 fő), a Szabadság és Függetlenség Konföderáció (Konfederacja) Lengyelországból (3 fő), az Újjászületés Bulgáriából (3 fő), a Se Acabó La Fiesta Spanyolországból (3 fő), a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) Csehországból (1 fő), a Köztársaság (Republika) Szlovákiából (1 fő), a Nép és Igazságosság Unió Litvániából (1 fő), valamint a magyar Mi Hazánk Mozgalom (1 fő).

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom párt elnöke Brüsszelben "történelmi napnak" nevezte a frakció megalapítását, és kiemelte:

a Szuverén Nemzetek Európája "szellemi megalapítása" tavaly a magyar Országházban történt az úgynevezett Budapesti Nyilatkozat elfogadásával, amelyet idén a Szófiai Nyilatkozat erősített meg.

Elmondta: vannak további érdeklődők, még növekedhet a frakció létszáma.

Közölte ugyanakkor, hogy az S.O.S. Románia párt csatlakozását a Mi hazánk Mozgalom kérésére a frakció elutasította. Szavai szerint a magyarellenesség, illetve az olyan térképek használata, amelyek akár a Tiszáig mutatják Románia határait, nem elfogadhatóak.

"Ez is mutatja, hogy nincsenek alá- vagy fölérendelt szerepek a frakcióban" - fogalmazott Toroczkai, majd hozzátette: kimondható, hogy régi barátok, régi szövetségesek hozták létre az új EP-frakciót.

Kérdésre válaszolva közölte: arról, hogy az új frakció a jövőben együttműködik-e majd más uniós parlamenti képviselőcsoportokkal, a pártcsoport tagjai később, Borvendég Zsuzsannának, a Mi Hazánk Mozgalom EP-képviselőjének részvételével döntenek majd.

Közlése szerint a frakciót alkotó pártok képviselői az Európai Parlamentben tartott alakuló ülésen nyilatkozatot fogadtak el szerdán, amelyben kijelentették: Európát független nemzetállamok szövetségeként képzelik el, illetve azt, hogy meg kell állítani a migrációt. Belekerült a szövegbe az is, hogy a család egy nőből, egy férfiből és gyermekekből áll, ami azt jelenti, hogy a frakció elutasítja a szélsőséges, politikai jellegű LMBTQ-ideológiát - mondta. Leszögezték továbbá: "Európát meg akarjuk őrizni olyannak, amilyennek megismertük" - emelte ki a pártvezető.

"Mi tényleg azt gondoljuk, ha egyenrangú európai nemzetek hoznak létre szövetséget, az működőképes. Ha viszont valamiféle Európai Egyesült Államokat akarnak ránk erőltetni, azt elutasítjuk" - tette hozzá nyilatkozatában Toroczkai László.

(A nyitóképen: Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, EP-listavezetője érkezik, hogy leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Ásotthalmon, a Szent Gellért Közösségi Házban kialakított szavazókörben 2024. június 9-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×