eur:
395.2
usd:
364.94
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár
Európai Parlament
Nyitókép: Christian Dauphin/Getty Images

Gálik Zoltán az AfD EP-frakciójáról: rövid távon stabil lesz, de…

Összegyűjtötte a szükséges számú partnert, így Szuverén Nemzetek Európája néven frakciót alakított az Alternatíva Németországért az Európai Parlamentben.

A német AfD által alapított formációhoz kilenc országból huszonnyolc képviselő csatlakozott, köztük a Mi Hazánk Mozgalom képviselője, Borvendég Zsuzsanna is. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint formális és nem formális szempontból is számottevő lehet a jobboldali politikai erők szerepe az Európai Parlamentben.

A Szuverén Nemzetek Európája várhatóan a legkisebb pártcsoport lesz az európai integráción belül, és egyben a legradikálisabb. Különböző európai parlamenti bizottsági és egyéb helyeket alkufolyamatok eredményeként kaphatnak. A frakció megalakulása természetesen pénzzel is jár, amiből aztán a saját költségeiket is fedezni tudják – jegyezte meg a szakértő.

Gálik Zoltán úgy látja, nem lehet előre tudni, hogy az új képviselők mennyire lesznek kitartóak az új frakciók mellett. Rövid távon, az EP megalakulása utáni hónapokban az egyetemi docens azt valószínűsíti, hogy a frakciók stabilak lesznek, később azonban előfordulhatnak mozgások, átülések, esetleg megszűnések. „Az előző évek tapasztalatai alapján minden elképzelhető” – fogalmazott.

Toroczkai László, az új képviselőcsoporthoz csatlakozó Mi Hazánk elnöke azt írta, „olyat teszünk ma, ami még nemzeti radikálisnak mondott magyar pártnak sohasem sikerült. (…) A szövetségeseinkkel megalakítjuk az új európai pártcsaládot (…). Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni” – tette hozzá üzenetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×