eur:
393.26
usd:
362.84
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Edi Rama albán kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón a nyugat-balkáni országok állam- és kormányfőinek kétnapos tiranai csúcstalálkozóján 2024. február 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Malton Dibra

Zelenszkij kiadta az utasítást: leszámolás kezdődött Ukrajnában

Az ukrán elnök a merényletkísérletek nyomán drasztikus döntésre szánta el magát.

Volodimir Zelenszkij arra utasította az ukrán állami őrség vezetőjét, hogy azonnal lásson neki a szervezet teljes átvilágításának és tisztítsa meg az oda nem illő emberektől – írja a The Guardian alapján a Portfolio.

A felszólítást azt követően tette Zelenszkij, hogy 2024 májusában az ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SzBU) közölte, hogy az őrszolgálat két ezredese merényletet tervezett felettesei ellen. A célpontok között szerepelt Kirilo Budanov kémfőnök és maga az elnök is, a vádak szerint a két személy szorosan együttműködött Oroszországgal.

A felfedezés azért okozott különösen komoly riadalmat Kijevben, mivel az állami őrség feladata éppen az, hogy védjék Ukrajna legfontosabb kormányzati tisztségviselőit, ennélfogva könnyedén a közelükbe férkőzhetnek. Az SzBU egyenesen úgy fogalmazott, hogy az ezredesek „ajándékként” ajánlották fel Zelenszkij meggyilkolását Moszkvának.

Az események hatására az állami őrség vezetőjének is távoznia kellett, az utódja Olekszij Morozov ezredes lett.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartják, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×