eur:
395.1
usd:
369.07
bux:
71918.65
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Edi Rama albán kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón a nyugat-balkáni országok állam- és kormányfőinek kétnapos tiranai csúcstalálkozóján 2024. február 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Malton Dibra

Zelenszkij kiadta az utasítást: leszámolás kezdődött Ukrajnában

Az ukrán elnök a merényletkísérletek nyomán drasztikus döntésre szánta el magát.

Volodimir Zelenszkij arra utasította az ukrán állami őrség vezetőjét, hogy azonnal lásson neki a szervezet teljes átvilágításának és tisztítsa meg az oda nem illő emberektől – írja a The Guardian alapján a Portfolio.

A felszólítást azt követően tette Zelenszkij, hogy 2024 májusában az ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SzBU) közölte, hogy az őrszolgálat két ezredese merényletet tervezett felettesei ellen. A célpontok között szerepelt Kirilo Budanov kémfőnök és maga az elnök is, a vádak szerint a két személy szorosan együttműködött Oroszországgal.

A felfedezés azért okozott különösen komoly riadalmat Kijevben, mivel az állami őrség feladata éppen az, hogy védjék Ukrajna legfontosabb kormányzati tisztségviselőit, ennélfogva könnyedén a közelükbe férkőzhetnek. Az SzBU egyenesen úgy fogalmazott, hogy az ezredesek „ajándékként” ajánlották fel Zelenszkij meggyilkolását Moszkvának.

Az események hatására az állami őrség vezetőjének is távoznia kellett, az utódja Olekszij Morozov ezredes lett.

Címlapról ajánljuk
Joe Biden nagyon gyenge volt, akár a félreállítása is szóba kerülhet - mondja a szakértő

"Joe Biden nagyon gyenge volt, akár a félreállítása is szóba kerülhet" - mondja a szakértő

A CNN felmérése szerint a megkérdezettek 67 százaléka Donald Trumpot nevezte meg az elnökjelöltek első tévévitájának győzteseként. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársa azt mondta az Inforádióban, hogy az eddigi visszajelzések alapján pánikhangulat alakult ki a demokrata szavazók és donorok körében a vitát követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×