eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Gumicsónakkal menekítenek ki lakókat elárasztott otthonukból a Hesse tartománybeli Babenhausenben 2024. június 1-jén. A sok csapadékkal járó heves viharok jelentős fennakadásokat, és több helyütt árvizeket okoztak Dél-Németország egyes részein.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Stefan Puchner

Németországi árvíz: 52 óra után találtak rá egy fára menekülő nőre

Az elmúlt napok heves esőzései megszűntek ugyan, az árvízhelyzet azonban a hatóságok szerint továbbra is kritikus a délnémet tartományokban. Egyelőre az árvizek sújtotta lakosság támogatásán van a hangsúly, "fél szemmel" azonban már megkezdődött a károk felmérése is.

Passauban változatlanul súlyos a helyzet. Teljes városrészeket, utcákat, parkokat, tereket árasztott el a víz. Több helyütt az utcákon csak mentőcsónakok közlekedhetnek, és az emberek nem tudják elhagyni lakásaikat. Különösen a belváros és az óváros érintett, a helyi tömegközlekedés szinte teljesen megszűnt.

Passaunál a kora reggeli híradások szerint a Duna vízszintje továbbra is meghaladja a kilenc métert, ami négy méterrel magasabb a normálisnál.

A bajor Felső-Pfalzban fekvő Regensburg városában előző este több Duna-parti ház lakóit evakuálni kellett, mert a védőfalak megcsúsztak a magas talajvíz miatt. Regensburgnál reggel hat méter feletti vízállást jelentettek, miközben a normális ennek a fele. A hatóságok reménykednek abban, hogy mind Regensburgnál, mind Passaunál csökkenhet a vízszint.

A német meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező negyvennyolc órában záporok és zivatarok várhatók, heves esőzés azonban nem valószínű.

Elsősorban Baden-Württembergben, de Bajorország egyes részein is a lakosság a katasztrófavédelemmel és az önkéntesekkel együttműködve megkezdte az utcák megtisztítását, a pincék kiszivattyúzását, valamint a szemét elszállítását. Mindkét tartományban, de különösen Baden-Württembergben megkezdődött a károk felmérése is, miután azok egyre inkább "láthatóvá" válnak. Az első "látlelet" szerint az árvíz okozta károk különösen Bajorországban óriásiak.

Markus Söder tartományi miniszterelnök 100 millió eurós rendkívüli segélyt ígért a lakosságnak. Ennek ellenére a tartomány vezetőjét, a bajor CSU elnökét sokan bírálják amiatt, hogy miközben most gumicsizmában és kék bajor esőkabátban járja végig az áradások sújtotta területeket, az általa vezetett kormány az elmúlt években elmulasztotta a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket. Söder és az általa vezetett helyi koalíciós kormány takarékossági okokból állította le olyan gáttal körülvett területek kiépítését, amelyek elönthetők lehettek volna a folyók áradása során.

Az áradások eddig öt halálos áldozatot követeltek, de a hatóságok tartanak attól, hogy további áldozatok lehetnek. Történt ugyanakkor egy szinte csodával határos életmentés is. A két érintett tartomány határán fekvő Neu-Ulmban a mentők egy 32 éves nőt találtak, aki egy kidőlt fal koronájában talált menedéket az árvíz elől. A fiatal nő vasárnap tűnt el, és

több mint 52 órát töltött rendkívüli menedékhelyén, várva, hogy kimentsék őt.

A mentőosztagok egy drón segítségéve találták meg, és helikopterrel sikerült őt kimenteni. Elgyengült és kiszáradt állapotban szállították kórházba. de fizikailag sértetlen marad.

A nő vasárnap késő este az erdőben volt, amikor a víz villámgyorsan emelkedett. Éjfél körül még mobiltelefonján kért segítséget, utána azonban már nem lehetett kapcsolatba lépni vele. A segélyhívást követően egy kidőlt fa tetejére tudott menekülni, ahol több mint két napot töltött két méterrel a víz felett.

Ausztriai helyzetkép

Ausztriában szerda kora délelőtti jelentések szerint megszűntek a heves esőzések, és mind Felső-, mind Alsó-Ausztriában enyhül az árvízhelyzet. A vízszint csökken, a Duna-menti települések – legalábbis átmenetileg – fellélegezhetnek.

A Salzburg 24 hírportál jelentése szerint a térségben az elkövetkező napokban felszámolják a mobil árvízvédelmet. A hatóságok szerint a helyzet "alapvetően enyhült", a riasztás azonban továbbra is érvényben van.

A Duna szerda délelőtt Linznél 5,50 méteres szintet ét el, több mint egy méterrel alacsonyabbat, mint egy nappal korábban. Ausztriában a portál szerint – a bécsi Duna-csatorna kivételével – a teljes Duna-szakasz le van zárva a hajózás elől.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×