eur:
396.59
usd:
369.91
bux:
70300.29
2024. június 20. csütörtök Rafael
A Véda automata közlekedés-ellenőrzési rendszer egyik sebességmérője a 6-os főúton, Pécs határában 2016. április 21-én. Csaknem kilencszáz magyarországi helyszínen ellenőrzi a rendőrség a sebességhatár túllépését reggel hat óra óta 24 órán keresztül a Speedmarathon nemzetközi akció keretében.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Most fellélegezhet, aki nem bírja az autózást – van más megoldás a gyógyszer helyett

Mozgó pöttyökkel segítenek azokon az utasokon, akik szédülnek a mozgó kocsiban.

Több újítást is bevezetett a közelmúltban az Apple: a legutóbbi frissítés részeként a CarPlay mellett az iPhone és az iPad készülékeken is elérhetővé vált a járműmozgásjelző. Mint a neve is mutatja, ez azoknak jelenthet megkönnyebbülést, akik nehezen vagy egyáltalán nem bírják, ha mozgó járműben kell utazniuk - írja a vezess.hu.

Az utazási betegség, a kinetózis egy olyan tünetegyüttest takar, amit főként a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentétek váltanak ki. Becslések szerint körülbelül minden harmadik embert érint a jelenség, még ha a tünetek (pl. szédülés, hányinger, izzadás, hányás) nem is jelentkeznek mindenkinél. Közleményében az Apple hozzáfűzte, jelen esetben ezt úgy kell elképzelni, hogy a képernyő, amit a beteg bámul, alapvetően álló helyzetben van, ugyanakkor közben érzi a jármű mozgását.

Úgy enyhítenének ezen a hatáson, hogy apró, mozgó fekete pöttyöket jelenítenek meg a kijelző szélein, reagálva arra, ha változik az adott jármű mozgása. Például, ha egy autó balra kanyarodik, a pöttyök jobbra, amennyiben pedig jobbra kanyarodik, balra mozdulnak. Gyorsítás esetén a pontok a képernyő teteje felé, lassításkor pedig ellentétes irányba haladnak.

Sokaknak ugyanakkor zavaróak lehetnek a pöttyök, így nem csak azok automatikus megjelenítését lehet beállítani, de annak sincs akadálya, hogy be-, illetve kikapcsoljuk a funkciót - írja a portál.

A CarPlayben mindemellett számos egyéb funkció, köztük a hangfelismerés és -vezérlés is megjelenik, ami lehetővé teszi, hogy szavakkal navigáljunk vagy kezeljük a különböző alkalmazásokat. A siket és nagyothalló felhasználóknak abban nyújt segítséget, hogy bármilyen külső hang esetén digitálisan figyelmezteti őket az esetleges veszélyre.

Címlapról ajánljuk
Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Üzbegisztánnal tárgyal Németország arról, hogy a bűncselekményt elkövető afgánokat az ázsiai országon keresztül toloncolhassák haza. Dánia és az Egyesült Királyság Ruandával, Olaszország pedig Albániával állapodott meg az illegális bevándorlók kitelepítéséről. A Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjét, Sayfo Omart kérdeztük a megoldásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta a legnagyobb akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt. Az egyeztetések keretében Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt. A megbeszélés során a felek áttekintették az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, különös tekintettel annak európai helyzetére, továbbá az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×