eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli csücskében levő Rafah város felett, az előtérben palesztin belső menekültek szükségtábora 2024. május 6-án, amikor az izraeli erők műveletet kezdtek az Egyiptommal határos városban. Az izraeli hadsereg felszólította a Rafah keleti lakónegyedeiben levő palesztinokat, hogy meneküljenek a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére.
Nyitókép: MTI/AP/Iszmail Abu Dajja

A Hamász belső dokumentumai kerültek nyilvánosságra

A palesztinok megfigyeléséről, a Hamász hatalmának egyik fontos támaszát jelentő szervezet módszereiről derültek ki információk.

Jahja Szinvar, a Hamász vezetője évekig felügyelte a gázai titkosrendőrséget, amely a hírszerzés tisztviselői és a The New York Times által megszerzett belső dokumentumok szerint a palesztinok mindennapjait figyelte, és jelentéseket készített a fiatalokról, újságírókról és azokról, akik megkérdőjelezték a kormányt.

Mint az Index írta, a Hamász már régóta elnyomó kormányzati rendszert működtet Gázában, és sok palesztin tudja, hogy a biztonsági tisztviselők szigorúan figyelik őket. De az Általános Biztonsági Szolgálat tevékenységéről szóló 62 diából álló prezentáció, amelyet mindössze hetekkel az Izrael elleni október 7-i támadás előtt tartottak, megmutatja, hogy a nagyrészt ismeretlen egység milyen mértékben hatolt be a palesztinok életébe.

A dokumentumok szerint az Általános Biztonsági Szolgálat néven ismert egység a gázai informátorok hálózatára támaszkodott, akik közül néhányan saját szomszédjaikat jelentették fel a rendőrségnek. Az emberek azért kerültek biztonsági aktákba, mert részt vettek tüntetéseken vagy nyilvánosan bírálták a Hamászt. Egyes esetekben a feljegyzések arra utalnak, hogy a hatóságok követték az embereket, hogy megállapítsák, nem folytattak-e házasságon kívüli romantikus kapcsolatot.

Az Általános Biztonsági Szolgálat hivatalosan a Hamász politikai párt része, de úgy működik, mintha a kormányhoz tartozna. (A szolgálat egyike a három legfontosabb belbiztonsági szervnek Gázában. A másik kettő a katonai hírszerzés, amely jellemzően Izraelre összpontosít, és a belügyminisztérium egyik ága, a belbiztonsági szolgálat.)

Az Izrael elleni háború előtt havi 120 ezer dolláros kiadással az egység 856 főből állt, a feljegyzések szerint. Közülük több mint 160-at azért fizettek, hogy a Hamász propagandáját terjessze és online támadásokat indítson a szervezet ellenfelei ellen otthon és külföldön. Az izraeli támadások miatt az egység mai státusza nem ismert.

Mindezek mellett az Általános Biztonsági Szolgálat a Hamász embereinek, vagyonának és információinak védelmén, valamint a vezetőség döntéshozatalának támogatásán dolgozik. Az akták olyan, a másként gondolkodókkal szembeni módszereket említenek, mint a cenzúra, a megfélemlítés és a megfigyelés, és kevéssé a fizikai erőszak.

A dokumentumokat az izraeli katonai hírszerzési igazgatóság tisztviselői bocsátották a The Times rendelkezésére, akik elmondták, hogy azokat gázai rajtaütések során foglalták le. A riporterek ezután interjút készítettek azokkal az emberekkel, akiket az aktákban megneveztek.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×