eur:
390.95
usd:
358.78
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Palesztin nők és gyerekek gyalogolnak lakhatatlanná tett házak romjai között a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsebalíjában 2024. május 31-én, amelynek reggelén az izraeli erők húsznapos műveletük végén kivonultak a paleszin településről. Az izraeli hadsereg a harcok októberi kiújulása óta harmadszor végzett tisztogatóakciót Dzsebalíjában a Hamász fegyvereseinek és helyi alagúthálózatának megsemmisítése céljából.
Nyitókép: MTI/AP/Enasz Rami

Változás jöhet az izraeli-Hamász tárgyalásokon

A Hamász már más szervezeteket is képviselhet, illetve egy három fázisú tűzszünetről akár meg is egyezne, de csak feltételhez kötötten.

Megkezdődtek Egyiptomban a tárgyalások a Gázai övezeti háborút érintő újabb, izraeli-amerikai fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról - jelentették be hivatalosan hétfőn Jeruzsálemben.

Vasárnap este ülést tartott az izraeli hadikabinet, és megvitatta a javaslatot, amelynek része a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő rafahi átkelő újbóli megnyitása is. A hadikabinet tanácskozása közben a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt ismét tüntettek a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által elhurcolt emberek hozzátartozói és az őket segítő aktivisták, sürgetve a túszok kiszabadítását.

Az új amerikai-izraeli javaslatot péntek este Washingtonban tették közzé. Ezt követően minisztériumának közlése szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon külön-külön beszélt Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel és Beni Ganz tárca nélküli miniszterrel, aki szintén tagja a hadikabinetnek.

Közben a Hamász arról tájékoztatta a tárgyalásokon közvetítő katari és egyiptomi illetékeseket:

garanciát követel az Egyesült Államoktól arra, hogy Izrael valóban végrehajtja a három fázisú tűszüneti megállapodást, amennyiben megszületne róla az egyezség

- jelentette az al-Ahbar című libanoni lap.

A lap értesülése szerint Kairóban arra kérték a Hamászt, hogy küldöttségébe vegye be az Iszlám Dzsihád és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetek küldötteit is, így a delegáció képviselné a Gázai övezet főbb frakcióit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos angol oldalán megjelent az a jelentés, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett az elmúlt hetekben megejtett, orosz-ukrán háború lezárását célzó egyeztetéseiről. Ebben amellett érvel a kormányfő, hogy az EU-nak új fejezetet kellene indítania, hogy megteremtse a feltételeket egy ideiglenes tűzszünethez és/vagy béketárgylások megkezdéséhez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×