eur:
390.33
usd:
359.88
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli részében levő Rafah felett 2024. május 24-én. A Nemzetközi Bíróság (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság által Izraellel szemben népirtás vádjával indított keresete nyomán 2024. május 24-én felszólította Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai offenzíváját Rafah városa ellen és vonuljon ki a területről a palesztin lakosságra leselkedő további kockázatok elkerülése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

A közvetítő országok a gázai háborút lezáró túszalku elfogadását sürgetik

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közös közleményben sürgette az iszlamista Hamász terrorszervezetet és Izraelt, hogy fogadják el a gázai háborút lezáró, izraeli-amerikai javaslatot.

Joe Biden amerikai elnök péntek este ismertette az Izrael által megfogalmazott megállapodás vázlatát, a három szakaszból álló tervet, amely elvezet az október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok szabadon bocsátásához, a gázai háború befejezéséhez és az övezet újjáépítéséhez.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter szombat este kijelentették, hogy nem értenek egyet az amerikai elnök javaslatával, és azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek a kormánykoalícióból, ha elfogadják a megállapodást.

Szmotrics X-fiókjában közölte, hogy megmondta Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, ő nem lesz tagja egy olyan kormánynak, amely egyetért a javasolt vázlattal, és úgy fejezi be a háborút, hogy közben nem pusztítja el a Hamászt, és nem hozza vissza az összes túszt.

"Nem fogunk beleegyezni a háború leállításába a Hamász megsemmisítése előtt. Nem fogadjuk el, hogy aláássák a háború eddigi eredményeit az IDF kivonásával és a gázaiak visszatérésének engedélyezésével az övezet északi részébe. Nem engedjük meg olyan terroristák nagy számban való szabadon bocsátását, akik visszatérhetnek zsidókat gyilkolni" - írta Szmotrics.

"Teljesen más biztonsági helyzet megteremtésére törekszünk Gázában és Libanonban, minden lakos visszatérésére az otthonába északon és délen, és hatalmas beruházásokra ezen területek felgyorsított fejlesztéséhez" - jelentette ki szombat este Bengvír.

"Ez egy átgondolatlan alku, amely a terrorizmus győzelmét és biztonsági fenyegetést jelent Izraelnek. Elfogadása nem abszolút győzelem, hanem abszolút vereség" - vélekedett.

"Nem engedjük, hogy a háború véget érjen a Hamász teljes felszámolása nélkül. Ha a miniszterelnök a közzétett feltételek mellett folytatja a meggondolatlan alkut, amely a háború végét és a Hamász megsemmisítésének feladását jelenti, akkor a Zsidó Erő párt feloszlatja a kormányt" - figyelmeztetett a politikus.

Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék és a Van Jövő párt elnöke viszont azt írta X-fiókjában, hogy "biztosítjuk Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a biztonsági hálót a túszügylethez, ha Bengvír és Szmotrics elhagyja a kormányt".

Lapid arra utalt, hogy februárban megígérte Netanjahunak, gondoskodik a kormányzati többséghez szükséges parlamenti mandátumokról, ha Szmotrics és Bengvír a túszalku miatt távozna a kormányból.

A Munkapárt új vezetője, Jaír Golan méltatta Biden bejelentését X-fiókjában. "Biden elnök, Izrael igaz barátja, saját hangján elmondja azt, amit Izraelben már mindenki megértett a háború korai szakaszában. A harcok beszüntetése a feltétele az összes elhurcolt visszatérésének. Véget kell vetni a harcnak, és mindenkit hazahozhatunk" - írta.

Szombat este országszerte mintegy negyedmillióan, ebből Tel-Aviv központjában, a Kaplan utcánál rendezett központi tüntetésen mintegy százhúszezren követelték a túszalkut, a háború végét és az előrehozott választásokat Izraelben.

Vasárnap az izraeli hadsereg tovább harcolt a Gázai övezetben, Rafahnál megsemmisítettek egy rakétakilövő állomást néhány perccel azután, hogy onnan izraeli katonákra nyitottak tüzet.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az elmúlt nap során több mint harminc légicsapást mértek a Hamász célpontjaira, köztük katonai infrastruktúrára, fegyverraktárakra és fegyveres iszlamistákra.

Libanonban ketten életüket vesztették az IDF támadásában. A libanoni síita Hezbollah milíciához közeli Al-Manar című libanoni tévécsatorna jelentése szerint Izrael reggel óta tüzérséggel támad dél-libanoni célpontokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×