eur:
395.61
usd:
366.68
bux:
70186.75
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Pitlivij orosz Krivak osztályú rakétás fregatt. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

NATO-tagállamoktól sajátított ki területeket Oroszország

A Moszkva által kiadott rendeletből kiderül, hogy Oroszország egyoldalúan lépett a Litvániával és Finnországgal közös határ megváltoztatásában.

Az orosz védelmi minisztérium által előkészített rendelet szerint a Kreml a Finn-öbölben, valamint a kalinyingrádi terület közelében található beltengeri vizek egy részét sajátította ki önhatalmúlag - írja a Kyiv Independent beszámolója nyomán a Portfolio.

A lépés Baltijszk és Zelenodraszk városok körül érvényesek a Kreml szerint. Nemzetközi szinten nem ismerték el Moszkva egyoldalú húzását, egyelőre egyik, az ügyben érintett ország sem reagált.

Moszkvának az a célja, hogy az kiterjessze az orosz felségvizek szélességét, amelyek az oroszokhoz tartozó szigetek és a partvonal melletti területet mérik Litvánia és Finnország térségében

- írják.

Oroszország célja a földrajzi koordináták megváltoztatása a Sommers, Jahi, Rodsher, Malyi Tyuters, Vigrund és Gogland szigetek, valamint a finn államhatár közelében lévő Narva folyó északi torkolatának közelében. Az oroszok által javasolt változtatásokban a kurlandi és a Visztula-hasadékok melletti területeket, továbbá a Litvániával közös határon lévő Taran-fok hovatartozását is újraértelmezte.

Magyarázatként az szerepel a rendeletben, hogy a korábbi koordinátákat kisméretű térképeken jegyezték be, és 20. századi kutatások szolgáltatják hozzájuk az alapot.

Az orosz védelmi minisztérium úgy fogalmaz, hogy a Szovjetunió Minisztertanácsának 1985-ös rendeletében megállapított érvényes koordináták "nem felelnek meg teljes mértékben a jelenlegi földrajzi helyzetnek".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×