eur:
395.33
usd:
368.43
bux:
70272.71
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Pixabay

Váratlan fordulat az orosz önkényes határmódosításról szóló rendelkezés ügyében

Moszkva nem adott magyarázatot.

Mint ismert, az orosz védelmi minisztérium szerdán közzétett egy rendelettervezetet, amely arról szólt, hogy önhatalmúlag kiszélesítik felségvizeiket a Balti-tengeren, lényegében olyan területek fölötti fennhatóságot deklarálva, melyek NATO-tagállamokhoz tartoznak. A terv jelentős felháborodást és aggodalmat keltett a balti (nem mellesleg NATO-tagállam) országokban.

A Reuters azonban utóbb arról számolt be, hogy az orosz tervezet váratlanul eltűnt a védelmi minisztérium honlapjáról, és a helyén csak ennyit lehet olvasni, hogy "a tervezet törlésre került" - írta a Portfolio. Moszkva semmilyen indoklást nem tett közzé a rendelet törléséről, újságírói kérdésekre pedig nem válaszolnak.

A rendelezés arról szólt, hogy a Kreml a Finn-öbölben, valamint a kalinyingrádi terület közelében található beltengeri vizek egy részét sajátította volna ki önhatalmúlag. A védelmi minisztérium úgy fogalmazott, hogy a Szovjetunió Minisztertanácsának 1985-ös rendeletében megállapított érvényes koordináták „nem felelnek meg teljes mértékben a jelenlegi földrajzi helyzetnek”.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×