eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Maximilian Krah, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt EP-listavezetője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2024. április 23-án. Az előző napon a német ügyészség Drezdában őrizetbe vette Krah egyik munkatársát, a német állampolgárságú Jian Guót, akit azzal gyanúsítanak, hogy Kína javára kémkedett Németországban. A férfit azzal vádolják, hogy az EP-ben folytatott tárgyalásokról információkat osztott meg a kínai hírszerzéssel, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiekről kémkedett Peking megbízásából. Jian Guo 2019 óta dolgozik Brüsszelben Krah mellett.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az AfD eltiltotta saját EP-listavezetőjét a kampányolástól

Az Alternatív Németországnak (AfD) jobboldali párt eltiltotta minden nyilvános megjelenéstől és kampányeseménytől a párt európai parlamenti (EP-) listavezetőjét, Maximilian Krah-t - jelentette be szerdán a párt szóvivője.

Az AfD vezetősége telefonos konferencián hozott döntést Krah ügyében, miután a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) kedden bejelentette: véget vet az európai parlamenti együttműködésnek az AfD-vel a német párt EP-listavezetője körüli botrányok miatt.

Az ügy háttere, hogy Maximilian Krah a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjújában kijelentette: a náci SS nem minden tagja volt bűnöző.

„Soha nem fogom azt mondani, hogy minden ember, aki valaha SS-egyenruhát viselt, az automatikusan bűnöző lett volna” – fogalmazott az AfD politikusa. Arra a kérdésre, hogy a náci párt fegyveres alakulatának tagjait háborús bűnösöknek tartja-e, Krah azt felelte: „bizonyos, hogy magas százalékban bűnösök voltak, de nem mindenki volt az”.

Az SS tagjai felügyelték és irányították egyebek mellett a náci koncentrációs táborokat, és tömegével követtek el háborús bűncselekményeket. A második világháború utáni nürnbergi perben az SS-t bűnszervezetnek nyilvánították.

A francia Nemzeti Tömörülés az interjú megjelenése után jelezte, hogy nem akar a jövőben egy frakcióban dolgozni az AfD-vel az Európai Parlamentben. Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke a TF1 televízióban elmondta: úgy véli, az AfD „vörös vonalakat” lépett át, és emiatt az EP-választás után pártja új szövetségeseket keres, és nem fog tovább az AfD képviselői mellett ülni. Arra a kérdésre, hogy a két párt közül melyik fog távozni az Identitás és Demokrácia nevű európai parlamenti képviselőcsoportból, Bardella azt mondta, hogy a választás után az EP-ben a frakciókat újrarendezik.

Maximilian Krah az X-en bejelentette: pártja egységének megőrzése érdekében nem vesz részt ezentúl az AfD kampányrendezvényein, és távozik a párt szövetségi végrehajtó bizottságából is.

Április végén a német hatóságok őrizetbe vették Krah asszisztensét, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Európai Parlamentben folytatott tárgyalásokról információkat osztott meg a kínai hírszerzéssel, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából. Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mert őt tanúként kezelik az ügyben.

Az AfD EP-listájának második helyén szereplő Petr Bystronnal szemben pedig május közepén indított vizsgálatot a müncheni főügyészség vesztegetés és pénzmosás gyanújával. Emiatt – a pártvezetés kérésére – már ő is mellőzi a nyilvános szerepléseket a kampányban.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×