eur:
385.27
usd:
354.79
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Aerial view of KaisermĂźhlen business and finance district in the evening with Danube river canals, public parks and skyline of Vienna city
Nyitókép: Sergey Alimov / Getty

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

A jólét csakis a teljesítményből fakad – hangsúlyozta az "úttörő" tervet bemutatva a testület elnöke. Christoph Neumayer szerint Ausztriában az egy alkalmazottra jutó munkaórák száma az elmúlt években jelentősen csökkent. Tekintettel a további csökkentésre vonatkozó törekvésekre, meg kell nyomni a "stop gombot", még akkor is, ha egy ilyen intézkedés aligha járul hozzá a közérzet javulásához – érvelt a testület elnöke.

Neumayer nem titkolta azt sem, hogy a maga részéről sokallja a "számtalan munkaszüneti napot". Az elnök ugyanakkor hangoztatta azt is, hogy

a munkaidő növelését bérkompenzáció nélkül kellene végrehajtani.

"Végső soron mindezt kollektív tárgyalásokon kellene megvitatni" – tette hozzá. Az elnök szerint a fiatalok igényesebbek a munkaválasztáskor, ezért meg kell találni az értelmes munkamódszereket, például projekt- és célorientált munkával kell elérni a teljesítményt.

A független, de a politikával együttműködő és a gazdaság erősödésének segítését hangsúlyozó egyesület elnöke a javaslat legfőbb indokaként azt hangsúlyozta, hogy a hazai ipar még mindig recesszióban van, a gazdaság teljesítménye zsugorodik, és az ipari termelés növekedésére jelenleg nincs kilátás.

Az indítványban foglaltakat támogatásáról biztosította a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere. A néppárti (ÖVP) Karoline Edtstadler a sajtótájékoztatóján szintén a munkaidő csökkentése ellen emelt szót.

"Ha meg akarjuk őrizni jólétünket, inkább többet kell dolgoznunk, mint kevesebbet"

– fogalmazott a Nehammer-kormány európai és alkotmányos ügyekért felelős minisztere, de jelezte, ez nem a 41 órás munkahét jóváhagyását jelenti. Az viszont egyértelmű szerinte, hogy ösztönzőket kell teremteni a foglalkoztatás kiszélesítésére.

"A munkaidő csökkentésére vonatkozó "baloldali álmok nem működnek" – fogalmazott a konzervatív miniszter, aki szerint "inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre".

A leghatározottabban elutasította ugyanakkor a munkaidő növelését az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) egyik ágazati vezetője. Az ORF által idézett Ingrid Reischl a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy 2023-ban Ausztriában csaknem 47 millió túlórát dolgoztak az alkalmazottak pénzbeli vagy időbeli ellentételezés nélkül. A szakszervezeti vezető teljesen abszurdnak nevezte, hogy "a kormány is csatlakozik az ipartestületi szövetség által vezényelt kórushoz". Reischl szerint a munkaidőt csökkenteni, nem pedig növelni kell.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×