eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Berlin, 2018. április 9.A levegőszennyezés mértékét csökkenteni hivatott 30 kilométer/órás sebességkorlátozó tábla a levegő tisztán tartása jelentésű felirattal Berlinben 2018. április 9-én. A német főváros egyik fő közlekedési ütőerén, a Leipziger út Potsdamer tér és a Markgrafen út közötti szakaszán egy évre bevezetik a 30-as sebességkorlátozást a tisztább levegő érdekében. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)
Nyitókép: HAYOUNG JEON

Meglepő reakciók a nagy német "visszafogási" tervre

Akárcsak az Európai Unió legtöbb tagállamában, Németországban is napirenden van a sebességkorlátozás az autópályákon, az autóutakon és a városi forgalomban. Tekintélyes klímavédelmi szervezetek, de több város, illetve település illetékes hatóságai a korlátozással kapcsolatban mindenekelőtt klímavédelmi és közlekedésbiztonsági okokra hivatkoznak. Az egyik utolsó indítványt a közlekedési miniszter épp most vetette el.

A szóban forgó ajánlást a szövetségi környezetvédelmi ügynökség hozta nyilvánosságra a klímavédelemre vonatkozó legutóbbi tanulmányában. A szervezet az autópályákon óránként 120 kilométeres, az autóutaikon 80 kilométeres, a városokban pedig 30 kilométeres óránkénti sebességet javasolt.

A hivatal azzal érvelt, hogy egyedül az autópályákra vonatkozó 120 kilométer/órás korlátozás mintegy 6,7 millió tonnának megfelelő mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést eredményezne.

Sajátos választ adott Volker Wissing közlekedési miniszter az indítványra a Funke médiacsoportnak adott interjújában. A szabad demokrata politikus a t-online hírportál ismertetése szerint elsősorban azzal érvelt, hogy szerinte az emberek nem ez akarják. Ha az autópályákon 120, az autó-, illetve országutakon 80, a városokban pedig 30 kilométeres sebességkorlátozás lenne, az emberek ezt nem fogadnák el - vélekedett.

"A sebességkorlátossal kapcsolatban nagyon sok szám lebeg, a fontos azonban az, hogy csakis az általánosan elfogadott intézkedések lehetnek sikeresek" - hangoztatta a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

Ha például az az autópályákon a sebességkorlátozás miatt az autóvezetőknek megérné, hogy a falvakon keresztül vezető alternatív utat válasszanak, akkor az ott lakókat zaj terheli. Azért építettük ki a megfelelő infrastruktúrát, hogy az emberek mentesüljenek a forgalom ilyen jellegű terheitől - tette hozzá.

"Nem győz meg az ügynökség javaslata" - hangoztatta a közlekedési miniszter, aki szerint más utakat kell választani a közlekedés klímabaráttá tétele érdekében. Erre vonatkozóan azonban alternatív javaslattal nem állt elő.

A szövetségi környezetvédelmi ügynökség szakértői a közelmúltban ismételten utaltak arra, hogy a német kormány nem halad a szükséges ütemben a tagállamok számára 2030-ig előírt klímavédelmi célok megvalósítása felé.

Németország "házi feladata" ebben a tekintetben az lenne, hogy 2030-ig 65 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Ebben a tekintetben - mint a portál utalt rá - a közlekedési, valamint az építőipari ágazat a főbűnös.

Németország azon kevés ország közé tartozik, ahol a gyorsforgalmi utakon nincs általános sebességkorlátozás, csak egyes szakaszokra vonatkozóan ajánlott sebességet határoznak meg. Autópályákon és kétszer kétsávos autóúton ez 130 kilométer/óra.

Kétszer egysávos autóúton viszont óránként legfeljebb 100 kilométer sebességgel lehet haladni, lakott területen kívül 90, lakott területen belül pedig 50 kilométeres az előírt óránkénti maximális sebesség.

Az egyik legfrissebb, a Civey közvélemény-kutató intézet megbízásából a t-online portál által készített felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada, azaz 67 százaléka ugyanakkor támogatja az általános sebességkorlátozás bevezetését, míg a válaszadók 32 százaléka volt azon a véleményen, hogy nincs szükség korlátozásra.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×