eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Egyre szomjasabb a mesterséges intelligencia

A kutatások szerint az MI technológia fellendülésével megemelkedett a szükséges számítási teljesítmény, így a nagyobb chipek, valamint a működéshez elengedhetetlen szerverek jelentősen növelik az áram- és vízszükségletet.

Iowa állam kedvelt a tech-cégek körében, mivel megfizethető földterületekkel és alacsony villamosenergia-árakkal várja a befektetőket - írja az Index. Az Egyesült Államokban Iowa adja a legmagasabb megújuló energia-arányt, az elektromosság mintegy 60 százaléka ilyen forrásból származik. Így a technológiai cégek el tudják látni adatközpontjaikat, miközben az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia ambiciózus éghajlati céljait is elérhetik.

Viszont van egy másik erőforrás is az energián kívül, amire az adatközpontoknak szüksége van, ám Iowa nem bővelkedik benne, ez pedig a víz. Miközben az adatközpontok üzemeltetői bekapcsolják az internetet és a mesterséges intelligenciát lehetővé tevő szervereket, nagy mennyiségű vízre is szükségük van a szerverek lehűtéséhez, hogy megóvják a túlmelegedéstől.

Kerri Johannsen, az Iowai Környezetvédelmi Tanács energiaprogramjának igazgatója a Newsweeknek azt mondta,

az adatközpontok növekvő vízfogyasztása kihívást jelent egyes fogadó közösségek számára, az állam bizonyos részein már érezhető a vízhiány okozta nyomás.

Mint írja a lap, Iowa állam az elmúlt évtizedek egyik legelhúzódóbb aszályának közepén van. A National Oceanic and Atmospheric Administration jelentése szerint március közepére az állam körülbelül 85 százaléka volt szárazságban, és az állam megközelítőleg 56 százaléka szélsőséges vagy súlyos aszályban. Keith Schilling geológus az év elején arra figyelmeztette a vezetőséget, hogy bizonyos víztartó rétegekben a talajvíz szintje csökken, és az államvezetésnek szüksége lesz egy tervre a felszín alatti vízkészletek megőrzésére.

A lap azt írja, a kutatók szerint a mesterséges intelligencia valószínűleg már most is növeli a vízhasználatot egyes technológiai vállalatoknál, és az elkövetkező évekre vonatkozó előrejelzéseik azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia globális növekedéséhez több vízre lesz szükség, mint amennyit egyes kis nemzetek fogyasztanak.

Shaolei Ren, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem Elektromos és Számítástechnikai Tanszékének docense, aki egy évtizede kutatja a tech-cégek vízhasználatát azt mondta az amerikai híroldalnak, hogy

amikor fenntartható számítástechnikáról beszélnek, mindig csak a szén-dioxidot emelik ki, holott a víz is nagyon fontos mérőszám.

A szakértő megvizsgálta az adatközpontok szervereinek hűtéséhez közvetlenül felhasznált vizet a vízhasználat teljesebb mérése érdekében, valamint az adatközpontok üzemeltetéséhez szükséges áram előállítása során felhasznált vizet. Magyarázata szerint a szénalapú erőművekkel, atomerőművekkel való energiatermelés rengeteg vizet is elfogyaszt. Hozzátette, a mesterséges intelligencia jellemzően megnöveli az adatközpontok energiaétvágyát.

Shaolei Ren arra a következtetésre jutott, hogy a globális mesterséges intelligencia iránti kereslet akár 6,6 milliárd köbméter vagy 8,6 milliárd köbyard vízkivételt is eredményezhet 2027-re. Hogy ezt jobban szemügyre vegye, összehasonlította azzal, hogy egyes országok mennyi vizet használnak fel. Ez körülbelül megfelel Dánia teljes vízkivételének négy-hatszorosának.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×