eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség pártkoalíció vezetője (k) köszönti támogatóit a Lisszabonban rendezett kampányeseményen 2024. március 8-án. Portugáliában március 10-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga

A jobboldali pártok jelöltje lett a miniszterelnök Portugáliában

A Demokratikus Szövetség (AD) jelöltjét, Luís Montenegrót nevezte ki az államfő miniszterelnöknek Portugáliában csütörtökön.

A március 10-én tartott parlamenti választásokon az AD szerezte a legtöbb szavazatot, és így a nyolc éve kormányzó Szocialista Párt (PS) előtt végzett. "Az AD megnyerte a választásokat, így az elnök úgy döntött, hogy Luís Montenegrót nevezi ki miniszterelnöknek" - áll a portugál államfő hivatalának közleményében.

A jobboldali szövetség 80 mandátumot szerzett a 230 tagú törvényhozásban, a szocialistáknak 78 helyük lesz. Harmadik helyen az öt évvel ezelőtt alakult új jobboldali párt, a kampányában a korrupció felszámolását és a "mértéktelen bevándorlás" megszüntetését ígérő Chega (Elég!) végzett, amelynek parlamenti képviselete a választási eredmény alapján - legalább 48 képviselővel - több mint a négyszeresére duzzadt, így a törvényhozásban a jobboldali erők kerültek többségbe.

Az AD-t vezető Montenegro - noha pártjának nincsen meg a kormányalakításhoz szükséges abszolút többsége - többször is kijelentette, hogy

nem fognak koalícióra lépni az általuk is populistának tartott Chegával.

Reményét fejezte ki továbbá, hogy a PS és a Chega nem köt szövetséget annak érdekében, hogy "megakadályozza a portugálok által kívánt kormány megalakulását".

A kormányalakítást megnehezíti, hogy a politikai nézetkülönbségek miatt - megfelelően az előzetes nyilatkozatoknak - szinte kizártnak tartják az AD és a PS nagykoalícióját, miközben mindkét vezető párt határozottan elutasítja az együttműködést a Chegával, amely viszont a mérleg nyelve lehet.

Miniszterelnöki kinevezése után Montenegro közölte, hogy jövő csütörtökön mutatja be kormányát az államfőnek, és az új kabinet április 2-án leteheti az esküt. Ezt követően 10 napon belül be kell nyújtania programját a parlamentnek, amely automatikusan jóváhagyja azt, kivéve ha külön szavazást kezdeményez annak elutasításáról.

Az AD-kormány első "túlélési próbája" a 2025-ös költségvetés lehet, melynek elutasítása akár új választásokhoz is vezethet.

A Chega vezetője, André Ventura - aki korábban televíziós sportkommentátor volt - azzal fenyegetőzött hogy a törvényjavaslat ellen fog szavazni, és véleménye szerint az AD a felelős minden politikai bizonytalanságért, amennyiben továbbra is figyelmen kívül hagyja a pártját. Ugyanakkor jelezte, hogy a Montenegro által javasolt kezdeti lépéseket támogatni fogják. Ilyen kezdeményezések például a magasabb bérek és juttatások az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és a tanárok számára, valamint az alacsonyabb jövedelemadó.

Pedro Nuno Santos szocialista vezető kedden kijelentette, hogy "gyakorlatilag lehetetlen" pártja számára az AD 2025-ös költségvetési tervének támogatása, de nyitott a tárgyalásokra olyan intézkedésekről, amelyek segítenék a egészségügyi, az oktatási és a biztonsági ágazatot.

Az előző miniszterelnök, António Costa november 7-én mondott le, miután a hatóságok korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették kabinetfőnökét. Marcelo Rebelo de Sousa államfő két nappal később kiírta az előrehozott választásokat, a parlamentet január 15-én, a 2024-es költségvetés elfogadása után oszlatta fel.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×